L'OMS demana als governs que prohibisquen la publicitat de les tabaqueres

Aquest diumenge es commemora el Dia Mundial Sense Tabac, una data que pretén conscienciar sobre els perjudicis del consum d'aquesta substància.

L'OMS demana als governs que prohibisquen la publicitat de les tabaqueres
L'OMS demana als governs que prohibisquen la publicitat de les tabaqueres

Aquest diumenge es commemora el Dia Mundial Sense Tabac, una data que pretén conscienciar sobre els perjudicis del consum d'aquesta substància. Per això, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha sol·licitat als governs que prohibisquen la publicitat i les promocions d'una indústria que cada any inverteix 8.000 milions d'euros en publicitat, segons la mateixa OMS. A més, assenyalen que durant l'actual pandèmia les empreses tabaqueres han continuat publicitant articles que limiten la capacitat de les persones per a lluitar contra la Covid-19.

Així mateix, per a arribar a la població més jove ha llançat un repte de ball en la plataforma TikTok i col·labora amb altres xarxes socials com ara Pinterest, Tinder i YouTube per a donar major difusió dels seus missatges. A més, ha demanat als influenciadors que no promocionen productes relacionats amb el tabac per a evitar fomentar-lo entre la joventut.

El consum de tabac entre la jovenalla

El tabac és la droga més consumida entre els adolescents espanyols, ja que, segons la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE), el 9,8% del jovent entre 14 i 18 anys consumeix tabac diàriament. Aquesta organització també alerta de la irrupció de noves formes de consum entre els adolescents. S'estima que la mitat dels joves de 14 a 18 anys ha utilitzat en alguna ocasió cigarrets electrònics (48,4%) i, d'ells, només el 9,7% ho havia fet amb la intenció de deixar de fumar o de reduir el consum de tabac.

56.000 morts a l'any per causa del tabac

Des de l'SEE recorden que el tabac és l'única substància de consum legal que causa la mort a la mitat dels consumidors; de fet, el Grup de Treball de Tabaquisme ha estimat que, a Espanya, el consum de tabac causa a l'any 56.000 morts. També adverteixen que el consum dels productes que contenen nicotina, com els cigarrets electrònics, i l'exposició al fum ambiental del tabac, augmenten el risc de desenvolupar malalties respiratòries i incrementen el risc de patir malalties cardiovasculars i càncer, entre molts altres greus problemes de salut.

Un 6,73% dels fumadors ha deixat el tabac durant el confinament

Un 6,73% de les persones fumadores ha deixat el tabac i un 5,98% n'ha reduït el consum durant el confinament pel coronavirus, segons una enquesta del Ministeri de Sanitat, el Comité Nacional de Prevenció del Tabaquisme (CNPT) i les comunitats autònomes de La Rioja i Múrcia, en la qual han participat 17.017 persones.

Un altre dels resultats posa de manifest que l'exposició al fum ambiental del tabac en les llars durant el confinament, ha disminuït. De fet, el 61,83% de les persones que estaven exposades al fum abans del confinament, han deixat d'estar-ho durant aquesta etapa.

També et pot interessar

stats