L'OMS canvia el terme de 'transsexual' pel d''incongruència de gènere'

Ara es defineix com a condició relacionada amb la salut sexual d'una persona, en lloc de com un trastorn mental i de comportament.

Aquest divendres es celebra el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia
Aquest divendres es celebra el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia / Jordan McDonald (Unsplash)

Una nova edició de la guia Classificació Estadística Internacional de Malalties i Problemes Relacionats amb la Salut, de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha reemplaçat el terme de transsexual pel d'incongruència de gènere, definit com a condició relacionada amb la salut sexual d'una persona, en lloc de com un trastorn mental i de comportament.

El 1990 l'Assemblea Mundial de la Salut va deixar de definir l'homosexualitat com un trastorn mental i va publicar la primera DCI, una guia utilitzada a tot el món com a base per a realitzar les estadístiques de salut que influeixen en el finançament dels serveis sanitaris i assegurances de salut.

Ara, i amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, l'OMS ha anunciat l'actualització del treball, conegut també com a DCI-11, en el qual es recorda que el terme de transsexual, al·ludint a les persones trans i homosexuals, generava estigmes i creava barreres en l'atenció sanitària. I és que, per exemple, aquestes persones havien de ser diagnosticades com a malalts mentals per a poder accedir a una atenció mèdica.

Facilitar l'accés als serveis de salut

Ara, la guia reconeix els vincles que ocorren amb freqüència entre la identitat de gènere, el comportament sexual, l'exposició a la violència i les infeccions de transmissió sexual. El director interí de Malalties Transmissibles a la regió europea de l'OMS, Masoud Dara, ha destacat la importància que les persones transgènere tinguen el mateix accés als serveis de salut, inclosa la prevenció i l’atenció del VIH.

"L'adopció de la DCI-11 pels països és un primer pas vital per a eliminar les barreres legals a l'atenció. Això ajudarà a detindre l'estigma i la discriminació i accelerarà el progrés cap a una vertadera cobertura de salut universal", ha resolt Dara.

També et pot interessar

stats