L'OMS assegura que totes les vacunes aprovades són eficaces contra "totes les variants" del coronavirus

El director regional per a Europa ha instat, no obstant això, a mantindre la "prudència"

Vacunació contra la Covid-19 a Ciutat de Mèxic
Vacunació contra la Covid-19 a Ciutat de Mèxic / Reuters

L'Oficina Regional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa ha assegurat aquest dijous que les vacunes contra la Covid-19 aprovades fins hui són eficaces contra "totes les variants".

El director regional de l'OMS per a Europa, Hans Henri Kluge, ha instat, no obstant això, a mantindre la "prudència", en una roda de premsa sobre l'evolució de la pandèmia, i ha argumentat que es tracta d'una "amenaça persistent" i amb "noves incerteses".

"Les vacunes poden ser la llum al final del túnel, però no podem encegar-nos per aquesta llum", ha assegurat.

L'OMS segueix amb atenció l'evolució de les quatre variants més destacades que ha detectat a Europa, i que denomina "d'interés" o "preocupants".

La dominant a la regió és la detectada en primer lloc al Regne Unit, però l'índia s'ha registrat ja en 26 dels 53 països que componen la regió europea de l'OMS.

La mutació índia, per exemple, s'ha propagat "en molts casos" a causa de viatges internacionals, encara que ja s'ha detectat també transmissió comunitària.

Kluge ha indicat sobre aquest tema que s'han d'evitar els viatges internacionals no essencials i es va mostrar escèptic davant la possibilitat dels "passaports de vacunació" (davant del certificat de vacunació que registra tots els immunitzats), encara que ha reconegut que el turisme és una via d'ingressos vital per a algunes regions.

La responsable d'Emergències de l'OMS a Europa, Catherine Smallwood, ha advertit que en un moment d'"alta transmissió" com l'actual –malgrat el descens regional de la incidència– i amb l'"amenaça" d'una nova variant preocupant, cal ser "extremadament prudents" i reflexionar sobre qualsevol decisió de desescalada.

"Necessitarem redoblar tots els esforços", ha afirmat Smallwood, que s'ha mostrat a favor de mantindre els requisits per als viatges, com els tests i les quarantenes en certes situacions.

També et pot interessar

stats