L'OMS assegura que ja són 57 els països on s'ha detectat la variant òmicron

L'organització recorda als països que cal actuar amb rapidesa davant de l'expansió d'aquesta variant per a evitar noves mutacions

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus / OMS

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha revelat que un total de 57 països han notificat la presència d'òmicron i ha advertit que aquesta xifra creixerà perquè la seua propagació global i el gran nombre de mutacions, suggereixen que podria tindre un gran impacte en el curs de la pandèmia, tot i que encara es desconeix el seu abast. Entre aquests països està Espanya, on s'han detectat els primers casos en diferents autonomies.

L'OMS ha emplaçat els països del món a actuar amb rapidesa, ja que els pròxims dies i setmanes determinaran el desenvolupament de la variant òmicron. "Si els països esperen que els seus hospitals comencen a omplir-se, serà massa tard. No esperen. Actuen ara", ha sostingut aquest dijous el director general de l'organització, Tedros Adhanom.

Aquest missatge també l'ha adoptat la doctora Maria Van Kerkhove, epidemiòloga de l'OMS, i ha recalcat que no s'ha de reaccionar al gener o febrer i ha enaltit "la utilització d'eines de salut pública d'eficàcia provada per a reduir la transmissió". "La situació continua sent molt diversa a tot el món i (la variant) delta continua sent dominant a escala mundial", ha destacat.

"Demanem a tots els països que augmenten la vigilància, les proves i la seqüenciació. Les proves de diagnòstic existents funcionen, tant la PCR com les proves ràpides basades en antígens. Les recents dades de Sud-àfrica suggereixen un major risc de reinfecció amb òmicron, però es necessiten més dades per a traure conclusions més fermes", ha afirmat.

Per part seua, el doctor Michael Ryan, responsable de la resposta d'emergència de l'organització, ha incidit en el tema de la transmissibilitat del virus i va indicar que la seua condició de transmissible no el converteix "en més virulent o letal".

"Si permetem que els virus es transmeten sense control, en generaran més. Ja ho vam veure amb delta i amb altres variants. Si es permet que es propaguen sense control, encara que no siguen individualment més virulents o letals, simplement generen més casos. Exerceixen pressió sobre el sistema sanitari i moren més persones. Això és el que podem evitar", ha avisat.

També et pot interessar

stats