L’OMS alerta que els casos de càncer poden créixer un 60% en els pròxims vint anys

A les comarques valencianes es registren 78 nous diagnòstics cada dia.

Càncer de pàncrees
Càncer de pàncrees / Universitat de Louvain

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que, si no s’adopten mesures, els casos de càncer poden créixer un 60% en els pròxims vint anys. Aquesta crida se suma als milers d’iniciatives que, amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, reclamen més mesures contra aquesta malaltia.

La majoria de nous casos, al voltant del 81%, es detectaran en països amb menors ingressos, on l’esperança de vida és actualment més baixa. El motiu és que aquests països s’han centrat a combatre malalties infeccioses i a millorar la salut maternoinfantil, mentre que els seus serveis sanitaris no estan equipats per a tractar el càncer.

“Hem d’abordar aquestes desigualtats inacceptables entre països rics i pobres. El càncer no hauria de ser una sentència de mort per a ningú”, ha lamentat el doctor Ren Minghui, alt responsable de l’OMS. El 2019 més del 90% dels països d’alts ingressos van informar que els serveis de tractament integral per al càncer estaven disponibles en el sistema de salut pública, en comparació amb el menys del 15% dels països de baixos ingressos.

L’organització recorda que s’ha d’evitar el consum de tabac i alcohol, responsable de més del 30% de les morts per càncer. També cal vacunar contra l’hepatitis B per a previndre el càncer de fetge i eliminar el càncer de coll uterí amb la immunitat del virus del papil·loma humà.

Recomanacions de la Conselleria de Sanitat

Després de les millores en els tractaments i que els països d’alts ingressos han adoptat programes de prevenció, diagnòstic precoç i detecció, la probabilitat de mortalitat prematura s’ha reduït un 20% entre 2000 i 2015. No obstant això, aquest percentatge als països de baixos ingressos va ser del 5%.

Fes clic ací per a veure les gràfiques interactives.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha insistit en “la importància de tindre hàbits de vida saludables per a previndre qualsevol tipus de càncer”. Segons veus expertes en oncologia, quatre de cada deu nous casos que es diagnostiquen es poden evitar.

La Generalitat ha indicat en un comunicat que, des de Sanitat, s’està duent a terme “un important esforç per a fomentar hàbits saludables” centrats en una bona alimentació, la realització d’exercici físic o evitar el consum de substàncies nocives com l’alcohol i el tabac.

Actualment, la taxa d’incidència de càncer a la Comunitat Valenciana se situa en 447,7 casos per 100.000 habitants en les dones i, una taxa de 762,4 casos per 100.000 habitants en el cas dels homes. Es registren 78 nous diagnòstics cada dia.

Fes clic ací per a veure les gràfiques interactives.

Sanitat actuarà contra la contaminació

El Ministeri de Sanitat actualitzarà l’Estratègia contra el Càncer per a actuar contra factors com la contaminació ambiental, l’exposició solar i els carcinògens laborals. Així ho ha anunciat aquest dimarts el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en un missatge en Twitter.

Illa ha destacat que la millor manera de fer front a aquesta malaltia passa per mantindre estils de vida saludables, la investigació i per garantir l’accés als millors tractaments. “En definitiva, es tracta de dotar al nostre sistema sanitari de més i millors eines per a previndre, detectar, tractar i curar una malaltia que a tots directament o indirectament ens afecta”, ha afirmat.

Des del Ministeri han mostrat el seu compromís amb les persones malaltes perquè puguen accedir en condicions d’equitat a les teràpies innovadores. També recorden que Espanya és un dels països europeus que ha incorporat al sistema de salut els medicaments de la teràpia avançada CAR-T.

També et pot interessar

stats