L’om de Navaixes representarà Espanya en l’‘Arbre Europeu 2019’

L’arbre competia amb altres tres per representar l’estat al certamen europeu Tree of year.

L’om de la plaça del poble és el símbol de Navaixes.
L’om de la plaça del poble és el símbol de Navaixes.

Des de fa 400 anys, l’om de Navaixes fa ombra als veïns, i és testimoni mut de les seues alegries i tristeses. Aquesta devoció silenciosa per als habitants d’aquest poble de l’Alt Palància ha obtingut ara un reconeixement, perquè l’arbre s’ha imposat en una votació popular a uns altres quatre que competien per representar Espanya en el concurs Arbre Europeu 2019. El monumental exemplar que presideix la plaça del poble ha obtingut més de 95.000 vots davant els 77.000 del segon nominat, la Palmera Imperial d’Elx.

Els veïns del poble, que s’havien bolcat per donar suport a la candidatura del seu arbre, celebraran amb diferents actes la nominació d’aquest exemplar. La candidatura ha estat impulsada pels voluntaris de la biblioteca.

Els altres tres arbres que competien eren la garrofera de Foia Brell, que creix a l’Alfàs del Pi, a la Marina Baixa; el pi negre de la Iessa, als Serrans, i la famosa palmera imperial de l’Hort del Cura d’Elx, al Baix Vinalopó. Primer, un jurat format per prestigiosos botànics i arbristes espanyols, va fer la primera tria seguint criteris com ara les dimensions dels arbres, les característiques biològiques, qüestions estètiques i trets històrics i tradicionals. Després, s’ha elegit el de Navaixes per votació popular. 

També et pot interessar

stats