L’OCU presenta una demanda contra Facebook per cessió irregular de dades d’usuaris

Denuncien que la xarxa social ha intercanviat informació sense que els usuaris “n'hagen atorgat la conformitat expressa”.

L’OCU manté oberta una campanya en el seu web: www.misdatossonmios.org
L’OCU manté oberta una campanya en el seu web: www.misdatossonmios.org / Efe

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha presentat aquest dijous, 11 d'octubre, una demanda col·lectiva contra Facebook en el jutjat del mercantil de Madrid per "no haver informat ni sol·licitat autorització expressa als usuaris per a la utilització de les seues dades".

En concret, l'organització denuncia que la xarxa social ha incomplit, sobretot, la Llei de protecció de dades amb "tots" els usuaris de Facebook a Espanya, les dades dels quals han sigut recopilades i intercanviades "sense que aquests hagen sigut informats ni hagen atorgat la seua conformitat expressa".

L'OCU sol·licita en la demanda una indemnització d’almenys 200 euros per a cada usuari de la xarxa social pel dany moral causat. "Aquesta quantitat ha de ser la mínima que els usuaris han de rebre, tenint en compte els beneficis comercials que Facebook ha obtingut a costa de les seues dades".

D'altra banda, en la demanda col·lectiva es denuncien altres incompliments per part de la xarxa social, com ara "la falta de transparència en els termes i les condicions del servei o l'existència de clàusules abusives en el contracte", per a les quals l’OCU en demana la nul·litat i l’eliminació.

Per a l’organització, els casos de filtració de dades dels usuaris de Facebook "no són casuals i han destapat la verdadera finalitat de la xarxa social: un model de negoci ampli i complex basat en la recopilació i utilització de les dades dels usuaris, sense que aquests n’hagen donat el consentiment exprés ni hagen sigut informats sobre aquest tema".

Marck Zuckerberg va reconéixer en diverses ocasions que en Facebook "la informació personal de l'usuari s'ha compartit de manera incorrecta". L'organització considera que la xarxa social "no ha tingut cap intenció" de compensar els usuaris per l'ús indegut de les seues dades, per la qual cosa s'ha vist finalment obligada a presentar aquesta demanda.

Perquè els usuaris de Facebook puguen estar informats sobre els avanços d'aquesta acció, l’OCU manté oberta una campanya en el seu web: www.misdatossonmios.org. 

També et pot interessar

stats