L'OCU demana la suspensió “immediata i temporal” dels impostos del gas, la llum i els carburants

Asseguren que la mesura podria esmortir l'efecte que la guerra a Ucraïna està tenint en els consumidors espanyols

Gasolinera en una imatge d'arxiu
Gasolinera en una imatge d'arxiu / Eduardo Parra (Europa Press)

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha demanat que se suspenguen, de manera "immediata i temporal", tots els impostos que graven el gas, l'electricitat i els carburants davant l'encariment que estan patint els preus de l'energia a causa de la invasió de Rússia d'Ucraïna.

L’associació ha explicat que ha posat en marxa una campanya per a demanar la suspensió temporal de tots els impostos de l'energia i la intervenció en els mercats que fixen el preu de l'electricitat per a esmortir l'efecte que la guerra està tenint en els consumidors espanyols.

En un comunicat, han assegurat que el conflicte està tenint un fort impacte en el mercat de l'energia, la qual cosa afecta molt especialment matèries primeres com el gas o el petroli que depenen en gran manera de les importacions russes.

Només el 32% de l'energia generada a Espanya des que va començar el mes depén de combustibles fòssils, situació que no ha impedit que la mitjana del mercat majorista haja arribat fins als 378 euros per megawatt hora (MWh).

Així, l’OCU ha denunciat que el 68% de l'energia generada està rebent una remuneració "molt per damunt dels seus costos reals", i han advertit que si es mantenen aquests valors, la factura mitjana superaria al març els 175 euros, davant dels 110 euros al febrer.

Preus raonables en la tarifa regulada i el bo social i transparència en les tarifes

Per a frenar l’escalada, l'organització sol·licita una intervenció "urgent, ferma i decidida" en els mercats energètics, que passa per suspendre temporalment tots els impostos que graven el consum energètic de les llars. A més, demana introduir ajustos en el sistema de fixació del preu de l'electricitat en el mercat majorista, per a traure el gas de l'equació.

Addicionalment, creu que és necessari garantir que la tarifa regulada o PVPC i el bo social complisquen la seua funció d'oferir tarifes amb preus raonables al consumidor i especialment als consumidors vulnerables, desvinculant el preu de l'evolució del mercat majorista fins que se'n modifique el funcionament.

Altres de les mesures sol·licitades per l'OCU inclouen acabar amb la posició de domini dels grans grups energètics, millorar la transparència en les tarifes, simplificar el bo social i facilitar-ne l'accés i millorar l'eficiència energètica de les llars.

També et pot interessar

stats