L’OCU alerta de la presència de substàncies potencialment perilloses en algunes màscares de pestanyes

L’organització revela que s’ha detectat níquel en productes de Maxfactor i Deliplus i formaldehid en un model de Chanel

Imatge d'arxiu d'una xica maquillant-se amb màscara de pestanyes
Imatge d'arxiu d'una xica que es maquilla amb màscara de pestanyes / OCU

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha advertit aquest dimarts de la presència de níquel i formaldehid en màscares de pestanyes de color negre amb efecte volum, després de trobar aquests elements en tres dels catorze productes analitzats que es comercialitzen en el mercat.

En un comunicat, l'OCU revela que el níquel s'ha detectat en els productes Maxfactor Divine Lashes, en el qual s'han trobat huit parts per milió (ppm) i en Deliplus Maxi Volumen de Mercadona (6 ppm). Per la seua banda, el formaldehid, una substància "probablement cancerígena", s'ha trobat en la màscara Chanel Le Volume en una quantitat de 12 ppm.

Totes dues substàncies poden provocar al·lèrgies i problemes de sensibilitat quan entren en contacte amb la pell, ha advertit l'OCU, que recomana per precaució que no s'usen diàriament els tres productes esmentats, així com que s'eviten en el cas de patir al·lèrgia o sensibilitat.

El níquel i el formaldehid, prohibits en el reglament de cosmètics europeu

L'organització critica també que es permeta la presència d'aquestes substàncies com a traces en les màscares de pestanyes, malgrat que el reglament de cosmètics de la Unió Europea inclou el níquel i el formaldehid com a substàncies prohibides.

Segons el parer de l'OCU, és una "normativa laxa" que atén els interessos de les empreses cosmètiques en detriment de la seguretat dels ciutadans. Per això, sol·licita la intervenció de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per a legislar sobre les quantitats màximes permeses d'aquests productes.

L'anàlisi de l'OCU també adverteix que la meitat de les catorze màscares analitzades es venen sense precintar, cosa que suposa un risc afegit, atés que es tracta d'un producte que s'aplica prop de l'ull i la higiene del qual convé preservar al màxim.

També et pot interessar

stats