L'ús de mètodes anticonceptius reversibles i de llarga duració es duplica en cinc anys

Aquests mètodes són els dispositius intrauterins (DIU), els implants anticonceptius subdèrmics i els injectables

Imatge d'arxiu dels diferents mètodes anticonceptius
Imatge d'arxiu dels diferents mètodes anticonceptius / Shutterstock

La Conselleria de Sanitat ha duplicat des del 2017 la despesa en mètodes anticonceptius reversibles i de llarga duració, l'ús dels quals està a l'alça a la Comunitat Valenciana. 

Segons fonts del departament que dirigeix Miguel Mínguez, el 2017 la Conselleria va assumir i va estendre el finançament d'aquests mètodes anticonceptius reversibles i de llarga duració (els LARC, per les sigles en anglés de Long Acting Reversible Contraception). Les dades sobre aquests mètodes s'han donat a conéixer amb motiu del Dia Internacional de la Planificació Familiar, que se celebra aquest dimecres.

Els LARC són els dispositius intrauterins (DIU) hormonats i no hormonats, els implants anticonceptius subdèrmics i els injectables. Experts i expertes asseguren que són els mètodes recomanats com a primera opció contraceptiva per a totes les dones, incloses joves, des dels Centres de Salut Sexual i Reproductiva per diverses raons.

En el cas de relacions esporàdiques, s'aconsella combinar-los amb l'ús del preservatiu per a previndre també infeccions de transmissió sexual (ITS).

José María Marí, vicepresident de la Societat Valenciana de Contracepció i Salut Reproductiva, ha assenyalat que els anticonceptius reversibles de llarga duració són "segurs i altament eficaços, amb taxes d'embaràs inferiors a l'1%, degut fonamentalment al fet que eviten les fallades en el compliment de les usuàries que requereixen altres mètodes anticonceptius”.

Com a avantatges addicionals, Marí ha afegit que els LARC tenen escassos efectes adversos i aporten beneficis no anticonceptius, "com disminució del dolor i dessagnació menstrual, a més de ser els anticonceptius amb una millor relació de cost/efectivitat".

La prescripció de LARC ha experimentat un creixement sostingut a la Comunitat Valenciana, on ha passat de 6.700 unitats el 2017 a vora 10.000 en el que va del 2022. La tendència a l'alça de la sèrie històrica es va truncar per la pandèmia el 2020, quan es van prescriure 11.000 unitats, però es va recuperar en l'exercici següent.

També et pot interessar