L'ús de mètodes anticonceptius reversibles i de llarga duració es duplica en cinc anys

Aquests mètodes són els dispositius intrauterins (DIU), els implants anticonceptius subdèrmics i els injectables

Imatge d'arxiu dels diferents mètodes anticonceptius
Imatge d'arxiu dels diferents mètodes anticonceptius / Shutterstock

La Conselleria de Sanitat ha duplicat des del 2017 la despesa en mètodes anticonceptius reversibles i de llarga duració, l'ús dels quals està a l'alça a la Comunitat Valenciana. 

Segons fonts del departament que dirigeix Miguel Mínguez, el 2017 la Conselleria va assumir i va estendre el finançament d'aquests mètodes anticonceptius reversibles i de llarga duració (els LARC, per les sigles en anglés de Long Acting Reversible Contraception). Les dades sobre aquests mètodes s'han donat a conéixer amb motiu del Dia Internacional de la Planificació Familiar, que se celebra aquest dimecres.

Els LARC són els dispositius intrauterins (DIU) hormonats i no hormonats, els implants anticonceptius subdèrmics i els injectables. Experts i expertes asseguren que són els mètodes recomanats com a primera opció contraceptiva per a totes les dones, incloses joves, des dels Centres de Salut Sexual i Reproductiva per diverses raons.

En el cas de relacions esporàdiques, s'aconsella combinar-los amb l'ús del preservatiu per a previndre també infeccions de transmissió sexual (ITS).

José María Marí, vicepresident de la Societat Valenciana de Contracepció i Salut Reproductiva, ha assenyalat que els anticonceptius reversibles de llarga duració són "segurs i altament eficaços, amb taxes d'embaràs inferiors a l'1%, degut fonamentalment al fet que eviten les fallades en el compliment de les usuàries que requereixen altres mètodes anticonceptius”.

Com a avantatges addicionals, Marí ha afegit que els LARC tenen escassos efectes adversos i aporten beneficis no anticonceptius, "com disminució del dolor i dessagnació menstrual, a més de ser els anticonceptius amb una millor relació de cost/efectivitat".

La prescripció de LARC ha experimentat un creixement sostingut a la Comunitat Valenciana, on ha passat de 6.700 unitats el 2017 a vora 10.000 en el que va del 2022. La tendència a l'alça de la sèrie històrica es va truncar per la pandèmia el 2020, quan es van prescriure 11.000 unitats, però es va recuperar en l'exercici següent.

També et pot interessar

stats