L'ús de la mascareta serà obligatori en almenys deu comunitats autònomes

Catalunya, Extremadura, Astúries, La Rioja, Navarra, Aragó, Andalusia i les illes Balears adopten aquesta mesura, però la Comunitat Valenciana no n'és partidària.

Un grup de turistes, a Gijón
Un grup de turistes, a Gijón / Alberto Morante (Efe)

La por als rebrots de Covid-19, amb més de cent actius ara mateix a Espanya, i set a la Comunitat Valenciana, ha fet que huit autonomies hagen imposat l'ús obligatori de la mascareta. El decret de la nova normalitat del govern espanyol especifica que la mascareta és obligatòria per als majors de sis anys en el transport públic i en llocs públics on no es puga garantir la distància d'1,5 metres, però aquests governs autonòmics han decidit anar un poc més enllà per a tractar d'evitar la propagació del coronavirus.

La primera va ser Catalunya, que el dimecres passat va convertir en obligatori l'ús d'aquesta protecció en tots els espais públics, independentment que es puga o no respectar la distància de seguretat. I després s'hi va sumar Extremadura, on a partir d'aquest dissabte també cal portar mascareta tant si es manté la distància de seguretat com si no.

Les illes Balears van ser la segona comunitat autònoma en anunciar l'ús obligatori de la mascareta, però la mesura no entra en vigor fins que no es publique el decret que regularà la casuística, al llarg dela setmana. En aquest cas, estableix com a excepcions les platges, les piscines, quan es consumisquen aliments i begudes, fent esport i mentre es toquen instruments de vent. A més, el govern balear està estudiant la possibilitat de limitar el nombre de persones que es poden reunir en un mateix lloc a 70 en espais oberts i 30 en espais tancats.

El president de Múrcia, ha anunciat que l'ús de la mascareta és obligatori des d'aquest mateix dilluns en tots els espais públics encara que es puga mantindre la distància interpersonal d'1,5 metres. A Andalusia, el comité tècnic de la Junta també ha avalat la utilització obligatòria de la mascareta, una mesura entrarà en vigor de forma immediata. El govern aragonés també aprovarà l'obligatorietat d’usar-la aquest dilluns, mentre que els executius de Navarra, Cantàbria, La Rioja i Astúries ho faran al llarg d'aquesta setmana.

A la Comunitat Valenciana, en canvi, l'ús de la mascareta encara no és obligatori. De fet, el Consell no és partidari d'adoptar aquesta mesura i el president Ximo Puig aposta per la responsabilitat de la ciutadania abans que normativitzar l'ús d'aquest element de protecció. La vicepresidenta Mónica Oltra també s'ha pronunciat en la mateixa línia i considera que la norma estatal que obliga a portar-la en espais en què no es pot garantir la distància de seguretat és suficient. No obstant això, la Generalitat no descarta la mesura si el creixement dels contagis es descontrola.

Tot i que l’ús encara no és obligatori en molts llocs, segons la catorzena onada de l'enquesta elaborada pel grup de treball Data Science for Covid-19, el 85% dels espanyols usa la mascareta el màxim temps possible.

També et pot interessar