L'Estat ja té les claus del Pazo de Meirás després de 82 anys en poder dels Franco

La justícia dona vint dies a l'administració per a determinar quins béns s'han de lliurar als hereus del dictador.

L'advocada de l'Estat Consuelo Castro Rey, amb les claus del Pazo de Meirás aquest dijous
L'advocada de l'Estat Consuelo Castro Rey, amb les claus del Pazo de Meirás aquest dijous / Cabalar (Efe)

El Pazo de Meirás ja és oficialment propietat de l'Estat després que la família Franco, ama fins ara del recinte, deixara dimecres les claus en un jutjat de la Corunya. El lliurament a l'Administració pública, que s'ha produït aquest dijous, és provisional fins que arribe la sentència definitiva dels tribunals, ja que els hereus del dictador Francisco Franco han recorregut contra l'expropiació davant la justícia.

L'edifici, construït al municipi corunyés de Sada a finals del segle XIX, va ser encomanat per l'escriptora Emilia Pardo Bazán. Després va passar a ser la residència d'estiu del dictador fins que va morir el 20 de novembre de 1975 i, posteriorment, de part de la seua descendència.

Ara passa a mans del patrimoni de l'Estat, després que la titular del jutjat de primera instància número 1 de la Corunya, Marta Canales, l'ha lliurat oficialment a l'Administració General de l'Estat, en compliment de l'execució provisional de la sentència del 2 de setembre, en la qual es va acordar que l'immoble és un bé públic.

El govern de coalició de PSOE i Unides Podem ha escenificat el retorn a mans públiques amb un acte simbòlic en què no ha participat la família Franco i que posa fi a 82 anys en què el conjunt monumental ha estat sota el seu poder. La Torre de la Quimera, on l'escriptora Pardo Bazán va instal·lar la biblioteca, ha sigut l'escenari triat per a donar les claus a l'Estat i signar la devolució formal de l'edifici.

La magistrada del jutjat corunyés ha demanat que els tècnics redactors de l'inventari que arreplega tots els béns que alberga el pazo comprovaren visualment l'estat que presentaven actualment i que es verificara que tot es corresponia amb l'examinat el passat 11 de novembre. El jutjat també ha traslladat a les dues parts l'escrit presentat dimecres per la família Franco, i ara l'Administració General de l'Estat ha sigut requerida perquè en el termini de vint dies hàbils determine quins béns han de ser entregats als demandats.

Des de l'executiu espanyol consideren el lliurament de l'enclavament un èxit polític i auguren que en poc més d'un mes el pazo puga reobrir-se com a centre per a la memòria democràtica. La Xunta de Galícia, en canvi, vol que les visites se centren en l'escriptora Emilia Pardo.

L'alcalde de Sada, Benito Portela, s'ha mostrat satisfet durant el lliurament oficial del Pazo de Meirás a l'Estat i ha recalcat que es tracta d'un "dia històric". Ell és partidari que l'Administració transferisca l'edifici a Galícia i que les visites puguen fer-se diàriament.

També et pot interessar