L’Estat indemnitzarà amb 1.350 milions el Banc Santander, CaixaBank i Bankia pel tancament del projecte Castor

El Suprem reconeix el dret de les tres entitats a rebre els diners que van pagar per a facilitar el tancament del magatzem.

Plataforma del projecte Castor, en una imatge d'arxiu
Plataforma del projecte Castor, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El Tribunal Suprem ha reconegut el dret del Banc Santander, CaixaBank i Bankia a ser indemnitzats per l’Estat amb 1.350 milions d’euros, quantia que les tres entitats van pagar per a facilitar el tancament del magatzem submarí de gas Castor, a la costa de Vinaròs, i que el govern es va comprometre a retornar en 30 anys.

El govern va aprovar a final d’octubre de 2019 el tancament i el segellament de la plataforma que va provocar terratrémols en la comarca del Baix Maestrat. Prèviament, el 2014, s’havia pres la decisió d’hibernar el magatzem Castor, després dels sismes registrats en la zona al setembre de 2013. El 2017, el govern, llavors del PP, va decidir no reobrir les instal·lacions pel risc de nous terratrémols després de rebre un informe encarregat al MIT i a la Universitat de Harvard.

En la seua sentència del Suprem, coneguda aquest dijous, l’alt tribunal estima parcialment el recurs dels bancs, que a l’abril de 2018 van presentar a l’executiu una “reclamació de responsabilitat de l’estat legislador” en la qual li van instar, sense èxit, a la devolució dels diners aportats.

Les entitats van formular aquesta reclamació després que el Tribunal Constitucional declarara nul diversos articles del reial decret llei que va permetre a Escal UGS, empresa controlada per ACS, cobrar una indemnització per la paralització del magatzem de gas, en la seua qualitat de concessionària inicial de les instal·lacions.

En opinió dels bancs, tal decisió no havia d’ocasionar cap pèrdua a qui ha finançat els poders públics per a facilitar una mesura d’interés general. Si no fora així, argumentaven, el poder públic es beneficiaria de la inconstitucionalitat a costa de les entitats. No obstant això, el Consell de Ministres va desestimar, per silenci, la reclamació de responsabilitat patrimonial de l’Estat, motiu pel qual Banc Santander, CaixaBank i Bankia hi van recórrer en el Suprem.

També et pot interessar

stats