L’incendi de la Vall de Gallinera ha cremat 160 hectàrees i l'extinció marxa bé

50 persones treballaran durant la nit refrescant el terreny perquè el perímetre del foc no avance.

Els mitjans aeris treballen per a extingir l'incendi
Els mitjans aeris treballen per a extingir l'incendi / 'À Punt NTC'

Va per bon camí l'extinció de l’incendi forestal que des de dissabte de vesprada ha cremat 160 hectàrees a la Vall de Gallinera (Marina Alta), però encara no l’han donat per controlat, segons ha explicat a À Punt Notícies José Soler, suboficial coordinador del Consorci Provincial de Bombers d’Alacant.

“Ja ha passat el moment més perillós, que ha sigut aquest migdia, quan el vent de llevant bufava a 30 quilòmetres per hora, però a hores d’ara ja s’ha encalmat i per això podem dir que el foc evoluciona favorablement”, ha declarat Soler.

Durant tot el dia han treballat en l’extinció de l’incendi 16 mitjans aeris, entre avions i helicòpters, 10 unitats de bombers de la Diputació d’Alacant i 9 unitats més de bombers forestals, la majoria amb una autobomba i agents mediambientals: en total, 120 persones.

El 70% del perímetre per on el foc ha avançat és inaccessible per a instal·lacions d’aigua, i per això calia fer descàrregues des de l’aire.

Cap a les 20:00 hores, poc abans de retirar-se els mitjans aeris, al punt de comandament avançat, situat a la CV-702 entre la Llacuna (Vilallonga) i l'Orxa, s’organitzava el relleu de les unitats de bombers i bombers forestals.

“L’objectiu ara és repartir molt bé les unitats de terra i controlar molt bé durant la nit tot el perímetre, perquè durant la nit no tenim aigua”, ha explicat Jaime Páramo, coordinador autonòmic dels serveis forestals.

Està previst que, durant les pròximes hores, 50 persones continuen sobre el terreny parant els peus a una possible revifada del foc.

“Hui no ha sigut un dia tan dur com ahir, que hi havia molta més flama, però en tot el dia no hem parat de refrescar punts calents”, ha dit Páramo.

El perímetre de l’incendi es manté estable des de dissabte a la nit. "Ha costat molt d’assegurar perquè la part frontal, situada a l’oest, és una zona molt escarpada, amb molt de pendent i moltes pedres”, ha assegurat el coordinador autonòmic dels serveis forestals.

Les flames han cremat rogles de carrasques, “algunes de les quals sobreviuran, però altres no”, així com zones de matoll que, segons Páramo, tardaran entre un any i dos a recuperar-se.

Páramo també ha afirmat que encara es desconeix l’origen de l’incendi, a pesar que agents del Seprona i la guarderia mediambiental fan les primeres anàlisis per a determinar on va començar. Tampoc està clar si ha sigut intencionat.

Durant tot el cap de setmana, 13 comarques valencianes, entre altres la Marina Alta, han estat en alerta taronja per les altes temperatures, amb màximes que aquest diumenge han tornat a arribar a 40 °C a Aiora i a 39 °C a Cocentaina i Muro d'Alcoi.

En poc més de 24 hores s’han declarat a la Comunitat Valenciana set incendis, quatre dels quals a la Marina Alta i Baixa. Dos encara estan actius: són els de la Vall de Gallinera i Castell de Castells. Es van declarar quasi al mateix temps, dissabte de vesprada. El de Castell de Castells ha cremat vora 16 hectàrees i ha obligat a desallotjar una granja on vivien 4 persones. Els bombers de la Diputació d’Alacant el donen per controlat i esperen poder donar-lo per extingit demà.

Abans s’havia declarat un altre foc a Vilafermosa (Alt Millars), que va ser extingit ràpidament i cap a les 20:00 hores es confirmà un quart incendi al Castell de Guadalest (Marina Baixa), que ha quedat extingit a les 2:54 hores de dissabte.

Aquest diumenge s’han declarat focs a Benifato (Marina Baixa), Benaixeve (Serrans) i Bunyol. El dos primers els han extingit en poc de temps, mentre que el de Bunyol no ha arribat a afectar terreny forestal.

També et pot interessar

stats