L’incendi de Llutxent ha afectat zones de protecció especial per a les aus

SEO/BirdLife alerta de la necessitat de redefinir els models de construcció d’urbanitzacions dins de les masses forestals

Les zones afectades acullen poblacions d’aus rapinyaires, com ara el brúfol
Les zones afectades acullen poblacions d’aus rapinyaires, com ara el brúfol

L’incendi declarat dilluns a Llutxent, que ha quedat perimetrat i estabilitzat aquest dijous és el més greu dels d’enguany. Les flames han afectat dos paratges naturals de gran valor ambiental, el Parpalló-Borrell i el Surar de Pinet, els dos declarats béns d’interés cultural, i, segons ha informat la Societat Espanyola d’Ornitologia, SEO/BirdLife, també les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) del Mondúber-Marjals de la Safor i el lloc d’importància comunitària (LIC) de les serres del Mondúber i Marxuquera. Es tracta d’àrees que formen part de la Xarxa Natura 2000 i que estan protegides per la seua importància per la conservació de les aus, hàbitats i flora.

Aquest conjunt de serres acullen poblacions d’aus rapinyaires, de les quals destaquen especialment algunes espècies reproductores, com ara l’àguila serpera, el brúfol i l’àguila xotera. A més, a la zona viuen tres parelles reproductores d’àguila de panxa blanca, de les quals han nascut ja alguns exemplars enguany “que estan ja volant”, segons SEO/BirdLife.

Segons ha explicat la societat en un comunicat, hi ha preocupació, ara, perquè les flames avancen cap a la serra de Buixcarró, pla de Corrals i Quatretonda, zones on s’havia aconseguit “una maduresa en les seues formacions vegetals i comunitats faunístiques”, després d’haver escapat dels incendis forestals patits en els últims anys en les serres dels voltants.

Repensar les relacions amb el bosc

L’organització ha reivindicat la necessitat d’encetar un debat sobre la protecció del medi ambient i la garantia de seguretat de la ciutadania. Per a SEO/BirdLife això exigeix “gestionar i ordenar el territori des d’una perspectiva paisatgística”, a més de “redefinir els models d’interfície urbanoforestal”, especialment als llocs on les urbanitzacions es troben immerses dins de les masses forestals, cosa que “genera un alt risc d’incendis”.

També et pot interessar

stats