L'incendi de l'Algarve portugués avança descontrolat per cinqué dia consecutiu

Un total de 79 persones han sigut assistides durant l'última setmana, entre elles, una dona de 72 anys ferida de gravetat.

Els bombers tracten d'extingir les flames de l'incendi declarat a l'àrea de Monchique
Els bombers tracten d'extingir les flames de l'incendi declarat a l'àrea de Monchique / Miguel A. Lopes (Efe)

L'incendi forestal de l'Algarve, que es va iniciar fa cinc dies, avança hui de forma descontrolada després de diverses reactivacions que han generat alarma entre la població i que han obligat el govern portugués a llançar un missatge de tranquil·litat.

El foc, que fins dilluns havia consumit més de 15.000 hectàrees, s'ha intensificat durant es matinada passada i ha obligat a desallotjar 250 persones de diversos llogarets del municipi de Monchique, una zona muntanyenca de molt difícil accés.

Impulsades pel vent, les flames s'han estés en les últimes hores a les localitats pròximes  d'Odemira, Silves i Portimão, destruint al seu pas infraestructures agrícoles, camps d'arbres fruiters, fàbriques i cases. A més, el foc ha danyat 40 quilòmetres de xarxa elèctrica, la qual cosa ha deixat sense energia 17 localitats de la zona.

La situació ha ocasionat l'alarma entre la població, i les autoritats, que aquest dilluns van arribar a tindre controlat el 95% de l'incendi, han reforçat la presència de mitjans en la zona, on treballen més de 1.200 bombers, 400 vehicles terrestres i 16 avions, a més de dues aeronaus Canadair arribades des d'Espanya.

Però açò no ha evitat que apareguen les primeres crítiques a la gestió de l'incendi, provinents de les dues principals organitzacions que representen els bombers en el país: l'Associació Nacional de Bombers Professionals i el Sindicat Nacional de Bombers Professionals. Ambdues institucions han preguntat hui, en un comunicat, per què Portugal torna a tindre incendis que duren més de tres dies, tenint en compte que se sabia des de fa mesos que la serra de Monchique era una zona d'alt risc.

"No hi ha hagut tants efectius mai en una operació d'aquest tipus", ha subratllat Eduardo Cabrita, ministre d'Administració Interna, el qual ha considerat "molt positiu" que el foc de l'Algarve siga l'únic significatiu a Portugal quan està afectat per una onada de calor durant la qual s'han arribat a registrar fins a 45 graus centígrads en diversos punts del país en els últims dies.

Segons l'últim balanç de les autoritats, 79 persones han sigut assistides en aquesta última setmana, entre les quals, una dona de 72 anys amb cremades de gravetat que ha sigut traslladada a un hospital de Lisboa.

També et pot interessar

stats