L'illa de Tabarca registra una alta proliferació de gats assilvestrats

Grups ecologistes adverteixen de les greus conseqüències que això implica per a la biodiversitat de l’illa

Imatge d'arxiu de l'illa de Tabarca
Imatge d'arxiu de l'illa de Tabarca / Shutterstock

Els grups ecologistes Amics de les Zones Humides del Sud d'Alacant, la Societat Il·licitana d'Ornitologia i Talallola-Ecologistes en Acció s'han dirigit a la Conselleria de Transició Ecològica i a l'Ajuntament d'Alacant per a advertir-los de "l'alta proliferació de gats assilvestrats a l'illa de Tabarca” i de les greus conseqüències que això implica per a "la biodiversitat de l’illa". Tabarca és l'única illa habitada de la Comunitat Valenciana.

Fonts dels col·lectius han recordat que Tabarca està declarada zona d'especial protecció per a les aus i alberga una destacada diversitat ornitològica, principalment durant els passos migratoris, quan desenes d'espècies d'ocells utilitzen l’illa com a punt de parada i descans en els seus “periples” entre l'Àfrica i Europa. També han ressaltat la importància de les xicotetes illes mediterrànies perquè els ocells migrants puguen superar la barrera geogràfica que constitueix el Mediterrani, "un aspecte constatat en un bon nombre d'estudis científics", segons han afirmat.

Sostenen que els canvis en la percepció social dels gats ha fet que cada vegada més persones subministren aigua i menjar als animals, i això ha causat un augment exponencial en el nombre d'exemplars que habiten a Tabarca. Així, diuen, “és habitual trobar-los en pràcticament qualsevol racó de l'illa, amb el consegüent impacte sobre la fauna”.

En els seus escrits, els ecologistes recorden a les administracions que els gats assilvestrats són "considerats una de les espècies exòtiques invasores més perjudicials del món" i asseguren que la presència de poblacions de gats al medi natural pot provocar impactes negatius "relacionats principalment amb la captura d'espècies autòctones, sent particularment greu en el cas de les illes".

Per això demanden a la Generalitat i l’Ajuntament d’Alacant que "coordinen les tasques de control de la població de gats" i que realitzen una campanya de sensibilització dirigida a veïnat i visitants, per informar-los del “greu impacte” que suposa la presència d'un alt nombre d'exemplars de l'espècie a l'illa.

També et pot interessar

stats