L'Hospital de la Ribera alerta dels efectes nocius del consum continuat de begudes energètiques

Amb les begudes, augmenta el ritme cardíac i la pressió arterial, factors de risc en xiquets, adolescents i dones embarassades

Imatge d'arxiu d'unes llaunes de begudes energètiques
Imatge d'arxiu d'unes llandes de begudes energètiques / Shutterstock

El Servei de Nutrició i Dietètica de l'Hospital Universitari de la Ribera ha alertat del consum continuat de begudes energètiques pels efectes negatius que aquest tipus de productes pot tindre sobre la salut.

Segons veus expertes, les begudes contenen unes elevades dosis de cafeïna i sucre, així com altres estimulants com la guaranà que, a mitjà i llarg termini, poden provocar alteracions del son, irritabilitat, problemes de concentració, hipertensió, diabetis i trastorns cardiovasculars i neurològics.

En paraules de la cap del Servei de Nutrició i Dietètica de l'hospital d'Alzira, Pilar Luna, el nivell de cafeïna present, per exemple, en una llanda de 300 ml d'una beguda energètica equival a quatre cafés, una dosi d'estimulant que pot ser “potencialment perillosa per a qualsevol persona”.

En aquest sentit, està demostrat que poques hores després d'ingerir aquest tipus de productes, augmenta de manera considerable el nivell d'estrés, el ritme cardíac i la pressió arterial, factors de risc gens recomanables en xiquets i xiquetes, adolescents i dones embarassades o en període de lactància.

Així mateix, personal especialista adverteix que aquest tipus de refrescos contenen uns elevats nivells de sucre, ja que amb una llanda de 300 ml de beguda energètica, una persona ja estaria superant, en una sola ingesta, la quantitat diària recomanada de sucre simple, “una de les principals causes de diabetis en els adults hui en dia”.

En combinació amb l'alcohol disminueix la percepció de la intoxicació etílica

Un altre dels perills sobre els quals adverteixen diferents especialistes es refereix a la conjunció de begudes energètiques amb begudes alcohòliques, ja que aquesta combinació augmenta significativament les concentracions d'alcohol i cafeïna en sang.

Així, diversos estudis demostren que el consum de totes dues begudes condueix a estats subjectius alterats que, entre altres efectes, inclou una disminució de la percepció de la intoxicació etílica. En aquest sentit, la cafeïna emmascara l'efecte depressor de l'alcohol i, com a conseqüència, existeix més risc de continuar bevent.

També et pot interessar

stats