L'Hospital del Mar de Barcelona, pioner a Europa en trasplantaments de lligaments de pares a fills

Aplica una tècnica pionera que utilitza un tendó isquiotibial d'un dels progenitors per a reparar el genoll lesionat del seu fill o filla.

El doctor Joan Carles Monllau, amb una de les pacients tractades i els seus pares
El doctor Joan Carles Monllau, amb una de les pacients tractades i els seus pares / Parc de Salut Mar

El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital del Mar de Barcelona és el primer a Europa que fa trasplantaments de lligaments de pares a fills per a reparar lesions del lligament creuat anterior del genoll. Aquesta tècnica, només l'han utilitzada anteriorment a Austràlia. Cada any a Espanya es fan unes 20.000 reconstruccions del lligament creuat anterior, ja que es tracta d'una lesió freqüent perquè els joves practiquen cada vegada més esports. 

Segons ha explicat el cap del servei, Joan Carles Monllau, és una tècnica pionera, que ja han aplicat amb èxit a set preadolescentes, que utilitza un tendó isquiotibial d'un dels progenitors, habitualment el semitendinoso, per a reparar el genoll lesionat del seu fill o filla. 

D'aquesta manera, els metges obtenen empelts de mesura adequada, tenint en compte que, en xiquets en creixement, fins i tot quan són alts, els tendons dels músculs isquiotibials són sovint massa prims. 

Alhora, garanteixen la plena compatibilitat del teixit i eviten reaccions de rebuig, segons Mollau, qui ha destacat que, a més, aquesta tècnica quirúrgica preserva els cartílags de creixement, i evita que s'interrompa de manera prematura el creixement de l'extremitat afectada.

"Aquests dos aspectes són importants perquè un de cada tres pacients joves operat del genoll per a reconstruir el lligament creuat anterior amb la tècnica habitual, torna a patir un trencament, i un número indeterminat pateix alteracions del creixement de l'extremitat afectada, siguen desviacions o discrepàncies en la seua longitud final", segons afirma el traumatòleg.

També et pot interessar

stats