L'Hospital Doctor Peset arriba als 1.500 trasplantaments renals

El centre sanitari valencià fa una mitjana de huitanta intervencions de renyó a l’any

Intervenció de renyó a l'Hospital Doctor Peset / À Punt NTC
26 de gener 2024 - 15:43

L'Hospital Doctor Peset ha arribat als 1.500 trasplantaments de renyó després de 28 anys perfeccionant aquesta tècnica quirúrgica que involucra un equip de professionals d'una desena d'especialitats. Des d'aleshores s'han convertit en centre de referència estatal i europeu.

Al quiròfan, l'equip d'especialistes del centre sanitari de València prepara el renyó del trasplantament renal que fa 1.500 en total. “Aquest és important, però més ho va ser el primer, que é el que ens va obrir les portes a aquest món, que és apassionant”, assegura la cap de servei de Nefrologia al Doctor Pesset, Asunción Sancho. 

Vint-i-huit anys després del primer trasplantament, ara són capaços de fer servir renyons de donants que patien malalties cròniques, de majors de 60 anys o de menuts menors de tres anys. "Som un dels centres que més trasplantaments de bloc pediàtric fem d'àmbit nacional. Quan el donant és molt menudet es trasplanten els dos renyonets en bloc”, explica l’especialista.

Això permet que arriben a una mitjana de huitanta trasplantaments renals a l'any. "Això permet donar esperança a molta gent, donar una altra qualitat de vida. També augmentar la supervivència de tots aquests malalts”, afegiex Sancho. 

Una de les supervivents és Judit Giménez, que des dels sis anys porta quatre trasplantaments de renyó, l'últim als 35, ja fa cinc anys. “Jo no sé si pensar que soc una desgraciada, perquè porte quatre intervencions, o a l’inrevés, que soc una afortunada perquè he pogut rebre quatre trasplantaments”, afirma. A més, pacients i sanitaris no s'obliden que sense la generositat de les persones donants no haurien aconseguit arribar tan lluny.

També et pot interessar

stats