L'Hospital Clínic de València investiga noves teràpies per a tractar el càncer de mama i ovari

El projecte ha sigut becat amb 30.000 euros per la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica.

Alejandro Pérez-Fidalgo, especialista en oncologia de l'Hospital Clínic de València
Alejandro Pérez-Fidalgo, especialista en oncologia de l'Hospital Clínic de València / Kai Försterling (Efe)

Una investigació sobre els mecanismes de resistència a diferents teràpies en càncer d'ovari serós d'alt grau i càncer de mama triple negatiu permetrà buscar nous tractaments per aquestes dues malalties. El projecte, becat amb 30.000 euros per la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), serà realitzat per l'equip que dirigeix Alejandro Pérez-Fidalgo, especialista en oncologia de l'Hospital Clínic de València.

El càncer de mama triple negatiu i el càncer d'ovari serós d'alt grau són dos subtipus histològics que tenen un mecanisme biològic similar, comparteixen una mutació de la proteïna p53 i alteracions en els mecanismes de reparació de l'ADN, i responen al mateix origen hereditari. “Hi ha molt pocs tipus de càncer que tinguen tantes similituds com aquests dos”, ha assegurat Pérez-Fidalgo. Els investigadors busquen generar hipòtesi per a poder tractar-los quan es facen resistents als dos tractaments més utilitzats: els derivats del platí i els inhibidors de l'enzim PARP.

Segons l'especialista en oncologia de l'Hospital Clínic, el projecte pot obrir una nova línia d'estudi de la proteïna p53, coneguda com “el guardià del genoma” i la funció de la qual és molt important perquè frena temporalment el creixement de la cèl·lula perquè altres components la reparen. “Comença a haver-hi dianes terapèutiques dirigides contra l'alteració de p53, però encara no hem identificat un bon fàrmac que ataque aquest tipus de mutació”, ha indicat Pérez-Fidalgo.

Durant la investigació, a punt de començar i amb una durada de dos anys, es generaran línies cel·lulars de mama i ovari que siguen resistents als platins i inhibidors del PARP i es tractaran amb fàrmacs diferents per observar si es produeix una regressió i és eficaç. També es testaran inhibidors específics de p53 i d'Aurora cinasa.

Pérez-Fidalgo, membre del grup espanyol d'investigació en càncer d'ovari (GEICO), confia que en un període de dos anys tinguen resultats i puguen publicar alguna cosa sobre aquest estudi multidisciplinari i traslacional. El càncer de mama triple negatiu suposa el 15% dels tumors de mama i és el més agressiu, mentre que en el cas del càncer d'ovari, prop del 75% són del subtipus serós d'alt grau.

L'investigador ha explicat que sense aquesta beca de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica no hauria sigut possible iniciar aquest estudi i ha afirmat que a Espanya, on hi ha molt bons investigadors, “és cada vegada més complex accedir a les ajudes”. Al seu parer, si els investigadors espanyols emigren “ho fan per alguna cosa”. “Cada cas és molt particular, però quan tenim un abundant nombre de persones que han decidit anar-se'n deu ser perquè no s'està invertint tan bé com s'hauria de fer”, ha afegit. 

També et pot interessar

stats