L'hamburguesa també és vegetal

L’Eurocambra ha votat a favor d’anomenar ‘burguer’ o ‘salsitxa’ els noms dels succedanis d'origen vegetal.

Imatge d'arxiu d'una hamburguesa d'origen vegetal
Imatge d'arxiu d'una hamburguesa d'origen vegetal / Reuters

Disc vegetal o hamburguesa. Aquest és un dels debats que han centrat l’agenda dels europarlamentaris aquesta setmana, que finalment han votat a favor d’anomenar hamburguesa, salsitxa o filet els succedanis d'origen vegetal. Així, s’oposen a limitar aquestes denominacions als productes carnis.

A partir d’ara, els restaurants i comerços de la Unió Europea tindran permís per a etiquetar els productes com “hamburgueses vegetarianes” o “salsitxes veganes”.

Aquesta polèmica havia generat un encés debat en les últimes setmanes entre el lobby del sector carni i les organitzacions ecologistes, que ara s’atribueixen la victòria. Els metges, ambientalistes i empreses que fabriquen productes vegetarians han dit que prohibir aquests termes descoratjaria els consumidors de canviar a dietes més basades en plantes, soscavant els objectius ambientals i de salut de la UE.

Tot i això des del Parlament Europeu han demanat restriccions més severes en l’etiquetatge dels substituts lactis d’origen vegetal i han aprovat una esmena que impedeix que s’utilitzen referències com "del tipus", "estil" o "alternativa" per a comparar productes no lactis als lactis, com poden ser la mantega de soja o la llet d'ametlla.

De fet, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ja va prohibir fa tres anys els termes com “llet de soja” o “formatge vegà”, dictaminant que paraules com llet, mantega, formatge o iogurt no poden utilitzar-se per aquells productes que no provenen de l’animal.

També et pot interessar

stats