L’exvicepresident de la Diputació de València entra en presó per desviar fons de la depuradora de Pinedo

La justícia ha imposat deu anys de presó per al també exalcalde de Manises i exresponsable d'Emarsa, Enrique Crespo.

Crespo, en una imatge d'arxiu
Crespo, en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'exvicepresident popular de la Diputació de València i exalcalde de Manises Enrique Crespo està ingressat a la presó de Picassent des de diumenge, segons ha avançat Europa Press. El també exresponsable d'Emarsa ha de complir la condemna de deu anys de presó que li ha imposat l'Audiència de València per desviar fons de la depuradora de Pinedo, i tenia com a límit aquest dilluns per a traslladar-se al centre penitenciari.

A més dels deu anys de presó, a Crespo també l'han condemnat a vint anys d'inhabilitació absoluta per un delicte continuat de prevaricació administrativa, falsedat en document oficial i mercantil i malversació de cabals públics en la modalitat agreujada. La justícia el va absoldre del delicte de falsedat en document oficial i malversació de cabals relatiu a l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar).

El Tribunal Suprem va confirmar el passat mes d'octubre les penes de presó per als principals capitostos del cas Emarsa, pel qual es van desviar 23,5 milions d'euros de diners públics a través de la gestió de la depuradora de Pinedo. Les penes que hauran de complir les 24 persones condemnades oscil·len entre els nou i els dotze anys de presó, per delictes de blanqueig de capitals, malversació de cabals públics, suborn, prevaricació i falsedat. Dels diners defraudats, la Generalitat ja ha recuperat set milions.

El primer dels condemnats per aquesta causa a entrar a la presó va ser l'exinformàtic d'Emarsa Sebastián García, conegut com a Chanín, que fa una setmana va ingressar a Terol. A aquest condemnat li han fixat set anys com a cooperador necessari d'un delicte continuat de malversació en concurs amb falsedat, amb l'atenuant de confessió. La justícia va condemnar també l'exgerent d'Emarsa Esteban Cuesta a dotze anys de presó (la pena més alta). A l'exgerent de l'Epsar José Juan Morenilla li ha imposat nou anys.

L'Audiència de València va declarar provat després del juí que els principals responsables de l'empresa pública que gestionava la depuradora de Pinedo van articular un sistema fraudulent de facturació amb el qual van desviar 23,5 milions d'euros de diners públics. Per a això es van concertar amb diversos empresaris que emetien factures per serveis no prestats o per un import molt superior al cost real. D'aquesta manera, van incorporar els diners defraudats al seu patrimoni o al de familiars i amics.

També et pot interessar

stats