L'expresident de la CAM assumeix "amb totes les conseqüències" l'acusació pel cobrament de dietes

L'acord assolit per Crespo amb la Fiscalia implica la reducció de la pena de presó de quatre anys a un.

Modesto Crespo, a la seua arribada a l'Audiència Provincial d'Alacant
Modesto Crespo, a la seua arribada a l'Audiència Provincial d'Alacant / Manuel Lorenzo (Efe)

L'expresident de la CAM Modesto Crespo ha assumit aquest dilluns la totalitat de l'escrit d'acusació del ministeri fiscal pel qual es declara culpable dels delictes d'apropiació indeguda agreujada i administració deslleial pel cobrament de dietes de 600.000 euros en dues quotes.

En la segona sessió de judici, que se celebra en l'Audiència Provincial d’Alacant, ha afirmat “estar d'acord amb l'escrit de Fiscalia amb totes les conseqüències", i ha desestimat contestar més preguntes.

Crespo ha formalitzat així en la sessió l'acord a què ha arribat amb Fiscalia i l'acusació particular, pel qual reconeix els fets i aconsegueix una rebaixa de la pena que se li demana de quatre anys de presó a un.

En la vista es jutja a 20 membres del Consell d'Administració de l'entitat alacantina, acusats d'aprovar el cobrament de dietes, entre els quals es troben el exdirector Roberto López Abad i l’exvicepresident Antonio Gil-Terrón.

L'acord de Fiscalia Anticorrupció i l'acusació particular implica per a Modesto Crespo la reducció de la pena de presó de quatre anys a un i la devolució dels 600.000 euros que va rebre en dietes al llarg de diversos terminis, el primer dels quals ja ha sigut abonat.

En aquest procés es jutja si el director general de l'entitat va idear un pla per a esquivar l'article 9 dels Estatuts de la CAM, que establia el caràcter honorífic i gratuït de la Presidència, la qual cosa impedia al president cobrar dietes extraordinàries.

Per a saltar-se la prohibició, segons Fiscalia, López Abad va proposar el 26 de novembre de 2009 a la Comissió de Retribucions de la CAM que es nomenara a Crespo president del consell d'Administració de la societat TinserCartera SL, una tenidora d'inversions participada al 100% per la caixa, càrrec pel qual percebria 300.000 euros anuals. La proposta va ser aprovada pel Consell d'Administració de la CAM, el 27 de novembre de 2009.

López Abad manté que és innocent

L’exdirector de l'entitat, Roberto López Abad, que manté la seua innocència, ha afirmat que al consell d'Administració de la CAM del 27 de novembre se li va traslladar una proposta de la Comissió de Retribucions i que aquesta incloïa una contraprestació de 300.000 euros.

Ha dit que no recordava si en el consell es va llegir una carta informe de la Comissió de Retribucions en la qual ha assegurat que no es va abordar la retroactivitat, però sí que "tot es va exposar així com figura en l'acta, concretament en el punt 8".

Per a l’exdirector, que ha reconegut que les actes no sempre reflecteixen tot el que s'hi tracta, ja que va ser un consell molt dens, perquè es va parlar sobre les futures fusions que s'estaven plantejant en el si de l'entitat entre altres qüestions.

López Abad ha defensat que l'objectiu era el rellançament de Tinser Cartera SL, i que, a partir de la proposta de Modesto Crespo d'ocupar la Presidència "es va considerar que potenciaria la tenidora d'inversions per la seua experiència prèvia amb xicotetes i mitjanes empreses", ha explicat.

A Modesto Crespo el van contractar per a treballar, i en aquest cas "va passar a haver-hi una gran vinculació i un enorme compromís. Això és el que justifiquen les dietes", encara que ha admés que era la primera vegada que es plantejava que un president de la CAM en cobrara.

El fiscal Anticorrupció li ha preguntat per l'article 9 de la CAM, així com per la pertinència que fóra l'assemblea general qui hauria d'aprovar la quantia de les dietes.

López Abad ha aprofitat l'ocasió per a destacar la inoperància de les dietes en aquests moments, i ha afegit que "mai en les caixes vam entendre que les qüestions de les dietes afectaren als consellers fora dels òrgans de Govern i, en aquest cas, Tinser és una empresa participada que no forma part d'aquests òrgans".

A més, ha apuntat que la decisió es va basar en les recomanacions de dues consultores externes que van concloure que "els consellers estaven fora del mercat, que les seues retribucions no eren conformes a la seua responsabilitat", per la qual cosa va recomanar "la correcció on ho permeten els Estatuts de la CAM".

Així mateix ha reconegut que es va adonar de tot açò a l'Assemblea General en els informes anuals del govern corporatiu de la caixa alacantina.

El ministeri públic acusa Roberto López Abad d'inductor i cooperador necessari i li demana quatre anys de presó, el mateix que sol·licita l'acusació particular, i una multa de 400 euros diaris durant 10 mesos.

També et pot interessar

stats