L’exhumació de Franco s’aprovarà per decret llei

Un nou manifest de militars rebutja els companys que signaren el primer escrit a favor del dictador.

El Govern espanyol activarà edivendres el procés per exhumar Franco.
El Govern espanyol activarà edivendres el procés per exhumar Franco. / Mariscal (Efe)

Les restes mortals de l’exdictador Franco seran, finalment, exhumades. Així ho ha anunciat el ministre de Cultura i Esport, José Guirao, qui ha explicat que està previst que el Consell de Ministres aprove un decret llei que modificarà la Llei de memòria històrica per a poder activar el procés.

Al respecte, el president del PP, Pablo Casado, ha manifestat que no donaran suport a aquesta mesura, perquè “reobrir velles ferides no condueix a res”, i des del seu partit el secretari general, Teodoro Garcia, ha assegurat que “el que toca es plantar cara” a aquesta forma de governar de Pedro Sánchez, pel que es plantegen presentar un recurs contra el decret llei.

Així mateix, el líder de Ciutadans, Albert Rivera ha assegurat que tampoc donarà el sí a aquesta mesura, que no considera urgent i que “és una cosa que hem debatut”.

Nou manifest dels militars

D’altra banda, i després del polèmic manifest en què un grup de militars rebutjava l’exhumació i exaltava la figura del cabdill, un centenar de militars en actiu, retirats i familiars de professionals castrenses han llançat un nou manifest en què expressen el seu “rebuig total” a la defensa del dictador.

L’ex JEMAD, diputat de Podem i general d’Aire Julio Rodríguez, els capitans de navili de l’Armada Arturo Maira Rodríguez, Manuel Ruiz Robles, Jaume Pau Aguado Gómez, Manuel Pardo de Donlebún, i el capità de fragata de l’Armada Antonio María Rodríguez, entre d’altres, han signat aquest document en què declaren que “el general Franco no mereix respecte ni cap desgreuge, sinó la nostra repulsa més absoluta per haver encapçalat un clop d’estat sagnant i genocida contra la legal i legítima II República Espanyola, la ferotge guerra civil posterior i una dictadura opressiva i inclement durant gairebé quaranta anys”.

A més, han afegit, en resposta al personal militar en actiu que ha defensat a Franco, que són “funcionaris servidors de l’estat” i que no tenen “cap dret a pressionar com a col·lectiu a l’estat democràtic”.

El Ministeri de Defensa ha obert una investigació sobre els cinc militars en la reserva que van signar el manifest de suport al dictador Franco.

També et pot interessar

stats