L'excavació de la fossa X del cementeri d'Alacant descobreix un possible cas de nadó robat

S'ha trobat una caixa de fusta individual sense restes òssies amb dos fragments de lloseta en l'interior.

Imatge de l'excavació de la fossa X

Els treballs d'excavació que es duen a terme en la fossa X del cementeri municipal d'Alacant han descobert un possible cas de nadó robat, després de trobar una caixa de fusta de soterrar individual sense restes òssies i amb dos fragments de lloseta en l’interior.

D'acord amb l'informe preliminar d'ArqueoAntro, l'equip interdisciplinari que porta a terme els treballs d'excavació i exhumació, es tracta d'una caixa funerària que fa 12 centímetres d'alt i es correspondria amb una inhumació d'un individu infantil, d'unes dimensions màximes de 56 centímetres per 33 centímetres, aproximadament.

No obstant això, en l’interior no s'ha trobat cap resta òssia, per la qual cosa la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, responsable d'aquest projecte, ha denunciat la presumpta inhumació simulada al jutjat número 1 d'Alacant, i s’ha personat per a informar de la troballa i perquè s'òbriguen possibles diligències sobre aquest tema, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat que "lamentablement no només podem trobar restes de les persones afusellades en la postguerra i el franquisme, sinó que, com en aquest cas, també trobem possibles proves d'una altra sèrie de delictes considerats de lesa humanitat, com va ser el robatori sistemàtic de nadons".

A l'interior de la caixa han trobat dos fragments de llosetes de material ceràmic, de coloració ataronjada, amb una superfície llisa en una de les cares i rugosa en l'altra. "No és possible saber si formen part de la mateixa peça, ja que els fragments no encaixen, i l'amplària de les peces és irregular, tal com recull l'informe", explica.

Enterraments dels anys 60

La troballa de l'equip que dirigeix els treballs d'exhumació al cementeri municipal d'Alacant es correspon amb enterraments realitzats entre els anys 1963 i 1964.

Aquest descobriment s'ha produït en els primers treballs d'exhumació en la fossa X que es fan en aquest cementeri, que van començar el passat 22 de febrer. Es preveu recuperar les restes d'11 víctimes republicanes afusellades en 1940 que estan enterrades en la fossa comuna, a instàncies de la petició realitzada per tres famílies.

Així mateix, l'objectiu és exhumar de manera científica les restes de les persones assassinades durant la dictadura franquista per a poder, en una fase posterior, identificar-les i entregar les restes als familiars.

També et pot interessar

stats