L’excap d’ETA Josu Ternera ix aquesta nit de la presó amb control telemàtic

La justícia francesa va rebutjar l’1 de juliol el lliurament de Ternera a Espanya per delictes de lesa humanitat.

L’històric dirigent etarra José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, en una imatge d'arxiu
L’històric dirigent etarra José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, en una imatge d'arxiu

L’excap d’ETA José Antonio Urrutikoetxea, àlies Josu Ternera, eixirà aquest dimecres a la nit de la presó francesa on està des que el van detindre fa més d’un any, encara que amb control telemàtic.

El Tribunal d’Apel·lació de París ha donat així llum verda a l’informe encarregat a les autoritats penitenciàries a principi de juliol sobre la possibilitat de deixar en llibertat amb control judicial l’etarra, de 70 anys, una mesura que havia sigut sol·licitada per la seua defensa, que va al·legar motius de salut.

L’1 de juliol la justícia francesa també va rebutjar el lliurament a Espanya de l’històric cap de la banda terrorista per delictes de lesa humanitat que li reclamen en una causa que instrueix la jutgessa de l’Audiència Nacional María Tardón i en la qual hi ha processaments d’altres exdirigents d’ETA.

Els magistrats francesos van denegar el lliurament a Espanya per aquesta causa per entendre que els fets que fonamenten la petició de la titular del Jutjat Central d’Instrucció número 3 no es corresponen amb lesa humanitat, un delicte que a més no existeix en el codi penal francés.

Però aquesta no és l’única causa que pesa sobre l’exdirigent etarra, ja que té diversos assumptes judicials pendents tant a Espanya com a França. L’Audiència Nacional li reclama per l’atemptat a la caserna de Saragossa en 1987, que va provocar 11 morts; per l’assassinat en 1980 del directiu de Michelin Luis María Hergueta; i per la causa de finançament d’ETA a través d’herriko tabernes.

També et pot interessar

stats