L'Església espanyola proposa un curs prematrimonial de dos anys, davant de les 20 hores actuals

Justifica la nova formació, de caràcter voluntari, en la necessitat de reduir l'augment de separacions i divorcis.

L\'Església espanyola proposa un curs prematrimonial de dos anys, davant de les 20 hores actuals
L'Església espanyola proposa un curs prematrimonial de dos anys, davant de les 20 hores actuals

El 40% dels matrimonis trenquen en els primers cinc anys; el 60%, als quinze. Com evitar-ho entre les parelles cristianes? Amb més formació prematrimonial. Prou més, en realitat. La Conferència Episcopal acaba de presentar un nou itinerari formatiu per a les persones que volen casar-se per l'Església, el qual amplia els cursos prematrimonials de 20 hores a més de dos anys. Aquesta versió extensa, de caràcter voluntari, s'anomena Junts en Camí, Q2, té 12 temes i està pensada per a desenvolupar-la al llarg de dos o tres anys, amb sessions cada quinze dies.

"Per a ser sacerdot fan falta set anys de seminari i, per a ser esposa, espòs, mare i pare, 20 hores? És clarament insuficient", ha raonat durant la presentació del nou curs Mario Iceta, bisbe de Bilbao i president de la subcomissió episcopal per a la família i defensa de la vida, el departament que ha elaborat el nou itinerari de "formació i acompanyament de nóvios".

El curs ja està disponible per a consulta gratuïta en el web de la Conferència Episcopal per a les diòcesis o parròquies que decidisquen oferir-lo com a alternativa al curs prematrimonial habitual. En les sessions s'ofereixen recursos i tasques per a les parelles –des de llibres i pel·lícules fins a exercicis espirituals i retirs– i s'hi aborden de manera integral les relacions de i des de la parella, amb atenció especial a l'educació afectivosexual, com les relacions prematrimonials, la masturbació, la infidelitat i les relacions sexuals en el matrimoni.

Dos anys d'abstinència sexual

L'itinerari deixa clar que més temps de curs prematrimonial també ho és d'abstinència, en sintonia amb la doctrina episcopal. Així, el mòdul "La bellesa de la sexualitat" insisteix a condemnar el sexe abans del matrimoni i prevé les parellas contra la temptació. "La unió carnal només és moralment legítima quan s'ha instaurat una comunitat de vida definitiva entre l'home i la dona. L'amor humà no tolera la ‘prova’", es pot llegir.

La pornografia i la mastrubació també hi apareixen com a enemics d'una relació duradora, perquè perjudiquen "descobrir la bellesa de compartir la sexualitat amb una altra persona, o que siga capaç de compassar-se amb l'altra".

La doctrina de l'Església, les sagrades escriptures i la interpretació que en fan el papa Francesc i els antecessors immediats acompanyen les instruccions i recomanacions sobre la vida conjugal que reben el nóvios, per ajudar-los a superar els dubtes i les zones d'incertesa.

Entre els molts consells, es destaca la necessitat d'expressar la predilecció per la parella –"T'he triat a tu, i res més que a tu"– i tindre-la en compte en primer lloc: "Si anem diversos amics a prendre café, els nóvios es busquen seient l'u al costat de l'altre. Els nóvios busquen servir primer l'altre i després, a si mateix", es pot llegir en el capítol 4.3: "Afectivitat i tendresa en el festeig". I entre altres qüestions, també recorda a les parelles la necessitat de distingir entre diferents tipus d'afectes perquè "les abraçades als amics, sinceres però breus, no són tan tendres com l'abraçada dels nóvios".

També et pot interessar

stats