L'escalfament global asfixia els oceans

Un informe presentat en la Cimera del Clima adverteix que les grans masses d'aigua estan perdent oxigen de manera alarmant pel canvi climàtic.

VÍDEO | L\'escalfament global asfixia els oceans

L’inventari mundial d’oxigen de l’oceà ha disminuït un 2% entre 1960 i el 2010, i es preveu que l’any 2100 eixa quantitat es reduirà entre un 3% i un 4% addicional a causa del calfament global, segons un informe de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN). Si es confirmen els pronòstics, aquest fenomen tindrà efectes dramàtics sobre els hàbitats i les economies costaneres que en depenen ells. 

L’IUCN ha presentat aquest dissabte l’estudi “La desoxigenació dels oceans: un problema de tots” en el marc de la XXV Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP25) que se celebra aquests dies a Madrid. 

El document conclou que la pèrdua d’oxigen oceànic està molt relacionada amb el calfament i l’acidificació dels oceans, fenòmens que causa l’augment de diòxid de carboni provinent de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. 

S’hi han identificat, gràcies a la investigació, més de 900 zones costaneres i mars semitancats en tot el món que afectats per l’eurotrofització (enriquiment excessiu de les aigües amb nutrients o matèria orgànica). D’aquestes, almenys 700 tenen condicions de baix oxigen (en la dècada dels anys seixanta n’eren 45), i el volum d’aigües completament esgotades d’oxigen s’ha quadruplicat. 

La vida marina, en risc

Davant d’aquesta situació, l’IUCN alerta de les amenaces creixents per a la vida marina i els ecosistemes a causa de la desoxigenació dels oceans. Especialment, hi ha risc per a uns grups d’espècies com ara les tonyines, el peix espasa i els taurons. 

L’informe assenyala que la pèrdua d’oxigen que causa el calfament del planeta és difícil de combatre i, per això, insta a fer “un esforç dràstic” per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle per a alentir el procés.

També et pot interessar

stats