L'entrenador del Màlaga CF, penúltima víctima de la 'sextorsió'

La policia alerta del risc de les noves tecnologies després de la publicació d'un vídeo privat de l'entrenador del preparador de l'equip andalús.

Captura del compte de Twitter de l'entrenador del Màlaga C. F. Víctor Sánchez
Captura del compte de Twitter de l'entrenador del Màlaga C. F. Víctor Sánchez

L'entrenador del Màlaga, Víctor Sánchez, ha denunciat ser víctima d'un delicte contra la intimitat, acompanyat "d'assetjament i extorsió" per la difusió en xarxes socials, sense el seu consentiment, d'un vídeo on mostra els genitals. A través del seu compte de Twitter, el tècnic madrileny ha informat que ha traslladat els fets a la Policia Nacional i recorda que l'article 197 del Codi Penal castiga la difusió de continguts íntims sense consentiment, "siga a través de xarxes socials, siga missatges o qualsevol altra forma". Les penes màximes poden arribar als set anys de presó.

Arran de la difusió del vídeo la direcció del club ha decidit suspendre "de forma immediata" l'entrenador "fins que es faça una investigació completa". Una decisió que ha sigut objecte de crítiques i contra la qual una part de l'afició ha reaccionat impulsant una campanya en defensa del preparador a les xarxes socials sota l'etiqueta #Víctornosetoca. El president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, també ha alçat la veu en defensa del tècnic i ha qualificat "d'immoral" i "delictiva" la difusió de les imatges.

Del sèxting a la sextorsió

En cas de confirmar-se el cas, Sánchez seria una víctima de la sextorsió, una situació cada vegada més habitual des de la irrupció dels telèfons intel·ligents i les xarxes socials, que consisteix a difondre o amenaçar amb la difusió de fotografies o vídeos de caràcter íntim sense consentiment de la persona que les o els protagonitza.

Davant de la dimensió pública del cas, la Policia Nacional ha alertat sobre l'agument de situacions d'aquest tipus. Experts de la unitat de delictes digitals adverteixen del risc de compartir continguts íntims des dels dispositius mòbils, una conducta que s'ha batejat com a sèxting, perquè una vegada enviat el vídeo o la imatge l'usuari perd el control del material i la viralització pot produir-se en temps rècord.

A les víctimes els recomanen denunciar la situació al més prompte possible aportant el màxim d'informació possible per a poder identificar el o la culpable. I en cas que es reba un contingut íntim, demanen no compartir-ho mai, si no es té consentiment explícit, i posar-se sempre en la pell de la víctima. El subinspector expert en xarxes socials Víctor Fernández recorda que l'exposició pública multiplica l'agressió i el patiment de la persona afectada, en ocasions amb conseqüències fatals. El passat mes de maig una dona va suïcidar-se la vida a Madrid després que els companys de faena compartiren un vídeo seu mantenint relacions sexuals.

Un seguit de casos en el món del futbol

El món del futbol protagonitza amb certa freqüència escàndols relacionats amb el sèxting i extorsions associades. El davanter de l'Eibar, Sergi Enrich, el defensa del Rayo Vallecano, Antonio Luna, i el jugador de l'Albacete Eddy Silvestre s'enfronten a penes de dos a cinc anys de presó per la gravació i difusió d'un vídeo on matenent relacions amb una dona sense en consentiment d'aquesta. L'entrenador de l'Espanyol, Abelardo Ferández, va denunciar haver sigut víctima d'una extorsió d'aquestes característiques, en el marc d'una operació on van detindre l'exjugador del Llevant Toño Garcia. En l'extrem contrari, el davanter del Reial Madrid, Karim Benzemá, va confesar haver fent xantatge al futbolista de l'Olympiacos FC, Mathieu Valbuena, a canvi de no difondre un altre vídeo sexual.

També et pot interessar

stats