L’energia fotovoltaica aporta un 30% de la demanda energètica del país en un dia

Entre les 9:00 i les 16:00 hores de dimarts es van injectar 9.500 megawatts, cosa que va fer rebaixar el preu de la llum 

Entre les 9:00 i les 16:00 hores l'energia fotovoltaica ha aportat el 30% de la demanda energètica del país / À Punt NTC

L'energia fotovoltaica ha injectat més de 9.500 megawatts (MWh) a la xarxa elèctrica espanyola en només unes hores. Aquesta xifra representa el màxim històric que ha generat l'energia solar al sistema elèctric peninsular, màxim que es va produir dimarts.

De fet, aquest dimarts la fotovoltaica ha cobert el 30% de la demanda energètica d'Espanya durant els moments centrals del dia, fet que s’ha traduït en una rebaixa en el preu de la llum de les 9:00 a les 16:00 hores, quan el sol estava més alt.

Marcos Lacruz, de l’Associació d’Energia de la Comunitat Valenciana, ha qualificat aquesta fita “d’èxit, perquè ens porta a la senda correcta, i cada vegada generem més renovables”, segons ha explicat.

Luis Calatayud, de l’Associació de Productors i Inversors en Energies Renovables, ha explicat com afecta les empreses del nostre territori aquesta aportació energètica al conglomerat d'energies. “Per a la meua planta no suposa absolutament res, ja que el preu està taxat i regulat, però sí que beneficia el consumidor valencià”, ha explicat. “El fet que l’energia fotovoltaica entre a preu zero significa que el preu de la llum baixa”, ha afegit. 

 Així i tot, l'aportació de les plantes valencianes al conjunt espanyol és escassa, segons ha assenyalat Marcos Lacruz. “Dels 14.000 MWh d’Espanya, tenim uns 500 megawatts fotovoltaics instal·lats. És poquíssim respecte al règim nacional”, ha asseverat. 

Per la seua part, Calatayud ha insistit que el govern valencià encara ha de millorar els processos burocràtics i potenciar “que s'executen nous projectes interessants", que no són les grans plantes, sinó sobretot "l’autoconsum i les cooperatives de pobles. És un cas a futur”, ha afirmat. 

El fet és que la Comunitat Valenciana, una terra amb jornades solejades la major part de l’any, pot convertir-se en l’escenari ideal d’Europa per a promoure les energies renovables.

També et pot interessar

stats