L’empresariat anima els joves a ser transportistes davant de la falta de relleu generacional

Només un 0,4% dels transportistes espanyols són menors de 25 anys i un terç s'aproxima a l’edat de jubilació

Adrián Moraga, un dels protagonistes de la campanya
Adrián Moraga, un dels protagonistes de la campanya / FVET

La Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística (FVET) ha alertat de la falta de conductors i de relleu generacional en aquest sector estratègic. Per això, la federació ha presentat aquest dimarts la campanya "Soc transportista", dirigida especialment a joves i dones. 

A través de vídeos en les xarxes socials, es mostren testimoniatges de transportistes de diferents perfils que expliquen com gràcies a la seua professió han pogut "conéixer món", aconseguir un "salari digne" i "estabilitat per a tota la vida", amb horaris, en el cas del transport portuari, que els permeten dormir a casa o tindre els caps de setmana lliures.

Segons dades de la Direcció General de Trànsit, a Espanya hi ha 838.995 transportistes. D’aquests, un 0,4% té menys de 25 anys i un de cada tres es troba en la franja d'edat d'entre els 55 i 65 anys, en un context en el qual està obert el debat sobre la jubilació anticipada. A més, només el 3% són dones.

El sector estima que fan falta 20.000 conductors més a Espanya i 2.000 a la Comunitat Valenciana. La nostra autonomia és l'única, juntament amb Catalunya, en la qual s'imparteix el grau mitjà de Tècnic en Conducció de Vehicles de Transports, amb tres centres educatius que ofereixen aquesta formació i només cinquanta graduats anuals.

"Els números espanten només de veure'ls", ha lamentat el president de FVET, Carlos Prades, que assenyala la necessitat d'anticipar-se al problema amb plans de formació i promoció que "facen atractiu un sector que continuarà tenint un paper primordial en l'economia", ja que el 96% del transport de mercaderies es continua fent per carretera.

L’empresariat del sector tem que quan es reactive la demanda de transport es genere un "vertader problema" i adverteix que la recuperació econòmica ha d'estar acompanyada d'un augment de professionals que puguen satisfer les necessitats de la cadena de subministrament.

Encara que Prades ha assenyalat que no compten amb estimacions sobre quan arribarà aquesta reactivació, ha advertit que "els tsunamis entren sempre per la platja" i el port és el primer a notar aquestes fluctuacions.

En aquest marc, la campanya presentada és una crida als 54.100 joves valencians que estan en l'atur i no volen “estar huit hores en una oficina". L'FVET ha destacat que, gràcies a les tecnologies actuals, la conducció de camions és més senzilla i còmoda i "s'acaben totes les barreres de disparitat física".

També et pot interessar

stats