L’empresa de mobles de Moixent Expormim, Premi Nacional de Disseny 2021

Amb més de mig segle d’història, és l’única fàbrica d’aquest tipus de mobles que dissenya i fabrica totes les peces a Europa

La fàbrica de mobles Expormim de Moixent (Costera) ha guanyat el Premi Nacional de Disseny 2021 / À Punt NTC

La fàbrica de mobles de rotang Expormim, a Moixent (Costera), ha rebut aquest dilluns el Premi Nacional de Disseny 2021. És l’única fàbrica d’aquest tipus de mobles que dissenya i fabrica totes les peces a Europa, i el guardó l'han rebut com “un reconeixement a la terra i a un treball de fa molts anys”, explica a À Punt la cap de màrqueting, Ester Colomina.

L’empresa –conta Colomina– barreja tradició i innovació. Des del moment en què es va fundar –ara fa 61 anys– Expormim ha treballat la canya de rotang amb les tecnologies més avantguardistes del moment, però fa uns quinze anys la segona generació va decidir apostar per un producte de qualitat. Així ho afirma Vicent Gómez, del departament de disseny d’Expormim, que explica que la seua tasca ha consistit a arreplegar la tradició de treballar el rotang de tots els pobles de la zona i fer-la evolucionar amb industrialització i amb disseny. 

Les canyes d’aquesta planta asiàtica arriben a la fàbrica, on les passen per la caldera per a ablanir-la amb vapor i donar-li forma. Després munten les peces dels mobles i es treballa a mà des de l'acoblament fins a la cordada. Trenar una cadira com les que es veuen en el vídeo pot costar més de dues hores de treball, i fan falta uns huitanta metres de corda per a poder elaborar-la, indica Vicent Gómez.

Actualment treballen amb diferents dissenyadors de prestigi externs i amb experts en rotang per a oferir mobles d'exterior i interior a tot el món –el 70% viatja a l'estranger– i tot, amb menys de cinquanta treballadors i treballadores.

També et pot interessar

stats