L'empremta hídrica: quants litres d'aigua fan falta per a fabricar uns vaquers o una hamburguesa?

L'ONU considera la moda com la segona indústria més contaminant del món després de la petroliera

Imatge d'arxiu d'una empresa de fabricació de pantalons texans
Imatge d'arxiu d'una empresa de fabricació de pantalons vaquers / Shutterstock

Organismes internacionals apunten que, per a fabricar uns pantalons texans, es necessiten fins a 7.500 litres d'aigua i vora 2.400 litres es precisen per a produir una hamburguesa. És el que es coneix com l’aigua oculta o empremta hídrica i la seua divulgació, diuen, suposa una altra via per a la conscienciació cap a un consum més responsable i sostenible.

L'empremta hídrica és la quantitat del recurs que s'utilitza en els diferents processos de producció industrial —des de l’agroramaderia al tèxtil— i el seu control és important a causa de la inseguretat alimentària i energètica que genera la seua escassetat en diverses zones del planeta. Tot i això, el consumidor no sol ser conscient de les quantitats d'aigua necessàries per a l'elaboració de diferents productes.

Segons dades de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), per a la producció d'un quilo de carn de vedella es necessiten 15.000 litres d'aigua; per a un de corder, 8.700 litres; per a un de porc, uns 6.000 i, per a un de pollastre, 4.300 litres.

Quant als llegums i cereals, la producció de mig quilogram d'arròs requereix 1.700 litres d'aigua; 500 litres, en el cas de la mateixa quantitat de blat; 450, en el de la dacsa i 25, en el de llentilles. Respecte a les fruites i verdures, per a una ració d'olives es precisa 250 litres d'aigua; per a una poma, 70 litres; per a una taronja, 50, i tant per a l'encisam com per a la tomaca, 13 litres.

Segons la FAO, per a elaborar una hamburguesa es necessita 2.400 litres; per a una botella de vi, 720 litres; per a una canya o got de cervesa, 720 i, per a un got de suc o suc de poma, 190. Finalment, en la producció de lactis, elaborar un quilo de mantega requereix 2.700 litres d'aigua; igual quantitat de formatge, 2.500 i un litre de llet, 1.000 litres d'aigua.

La indústria de la moda, la més contaminant

Més contaminant és la indústria de la moda perquè, segons dades de l'Institut Tecnològic del Tèxtil (Aitex), requereix uns 93.000 milions de metres cúbics d'aigua a l'any, una quantitat equivalent al consum directe d'aigua de cinc milions de persones.

De fet, l'ONU considera a la de la moda com la segona indústria més contaminant del món després de la petroliera, ja que per a fabricar uns pantalons vaquers o blue jeans utilitza uns 7.500 litres d'aigua, mentre que una samarreta requereix uns 2.700 litres.

També et pot interessar

stats