L'embarcació de Santa Pola continua sense tindre un port on desembarcar

El patró del pesquer ha explicat a Les notícies del matí que la situació podria complicar-se amb l'arribada d'un temporal.

Foto prèvia al rescat dels migrants
Foto prèvia al rescat dels migrants

Quatre dies després del rescat continua la incertesa a bord del Nuestra Madre Loreto. El pesquer de Santa Pola està a cinc dies de navegació d'Espanya i té queviures per a aguantar una setmana més. Estan preocupats perquè tenien les reserves necessàries per a entrar a port el 3 de desembre, i ara temen quedar-se abandonats en plena mar, una "situació molt perillosa per al mes de desembre", ha explicat Pasqual Durà, patró de l'embarcació a Les notícies del matí.

Durà ha destacat que la tripulació està desanimada perquè la situació encara no té una solució, ja que ni Itàlia, ni Líbia, ni Malta, ni cap organisme marítim, els ofereix un port on desembarcar aquestes persones, i ja han passat 4 dies.

Així mateix, també ha indicat que tot i que la mar està tranquil·la aquests dies, s'acosta un temporal que podria complicar molt la convivència en l'embarcació, ja que els migrants rescatats "ho passen molt malament amb mala mar i ja comencen a estar nerviosos perquè no saben què passarà amb les seues vides".

A més, el patró del Nuestra Madre Loreto també ha remarcat que Líbia no és una opció per a ells. Temen que es produïsca una rebel·lió a bord, ja que entenen que les persones rescatades no volen tornar a xafar la terra d’on han fugit.

Segons ha relatat Durà, la diputada del Partit Popular, Loreto Cascales, s'ha posat en contacte amb ells i els ha dit que des del PP faran tota la força possible per a pressionar al govern de l’Estat i trobar així una solució al més aviat possible. 

La tripulació està "desanimada i trista". De moment, l'únic suport que han rebut ha sigut el de l'organització Open Arms, que ha portat a bord del pesquer els seus serveis mèdics per a revisar els nàufrags, un dels quals ha perdut la visió d'un ull. Ara que l'embarcació de Proactiva ha tornat a port davant l'amenaça de temporal, Durà ha dit que se senten "sols".

En l'entrevista Durà ha contat com vam viure el rescat, que ha descrit com una vivència impactant i dramàtica, sobretot quan vam veure com la patrullera Líbia va punxar la pastera on anaven els migrants. Fa onze anys Durà ja va participar en un altre rescat en alta mar. En aquella ocasió van salvar 26 persones, però ha matisat que aquella experiència no té res a veure amb el que estan vivint ara. 

El pare de Durà també va viure una situació similar l'any 2006 a bord del Francisco y Catalina. Aleshores van rescatar 50 persones.

També et pot interessar

stats