Aconsegueixen l'embaràs en una dona menopàusica precoç amb els seus propis òvuls

És una tècnica pionera al món desenvolupada per un equip de ginecòlegs de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Aconsegueixen l\'embaràs en una dona menopàusica precoç amb els seus propis òvuls
Aconsegueixen l'embaràs en una dona menopàusica precoç amb els seus propis òvuls

Un equip de ginecòlegs de l'Hospital Clínic de Barcelona ha aconseguit que dones amb menopausa precoç tornen a ovular i que una d'elles quede embarassada. De fet, aquesta última ja ha donat a llum una xiqueta, gràcies a una tècnica pionera al món que consisteix en una sola operació.

Sense fàrmacs, els especialistes han pogut reactivar l'ovari de dones menors de 40 anys que pateixen aquesta problemàtica. Aquesta tècnica experimental consisteix a tallar un tros de teixit del còrtex d'un ovari, fragmentar-lo i tornar-lo a implantar prop de l'altre ovari, amb el qual es reactiva.

La pacient que ha aconseguit quedar embarassada es va fecundar amb un procediment in vitro, però els ginecòlegs consideren que podria quedar embarassada espontàniament.

Es tracta d'un assaig clínic en 12 pacients que ha aconseguit efectivitat en el 60% dels casos: “Creiem que és una tècnica de futur i obri moltes possibilitats, però cal investigar-la més”, destaca el ginecòleg.

Activar la funció reproductiva i hormonal de l'ovari

Fàbregues ha assenyalat que no solament s'aconsegueix activar la funció reproductiva de l'ovari, sinó també l'hormonal, encara que desconeixen per quant de temps, per això van optar per la fecundació in vitro en el cas de María Jesús, la dona que ha quedat embarassada, per a accelerar el procés.

La menopausa precoç afecta un 1% de la població, unes 170.000 dones en el conjunt de l'Estat.

Després de provar altres tècniques

A la pacient, María Jesús, li van detectar menopausa precoç als 30 anys. Després d'intentar quedar embarassada, de provar tractaments i fins a cinc tècniques de fecundació durant dos anys, li digueren que quasi no tenia òvuls.

Va arribar a l’Hospital Clínic de Barcelona des de la Seguretat Social per a provar una donació d'òvuls, però els ginecòlegs li van plantejar aquesta nova tècnica, que encara no estava aprovada. A l'octubre de l'any passat es va sotmetre a la tècnica i a l'agost va donar a llum la seua filla.

També et pot interessar

stats