L’EMA recomana l'aprovació de la vacuna de Moderna en xiquets de sis a onze anys

L’organisme també ha retallat el temps d’espera entre la pauta completa i la de reforç, que passa de sis a tres mesos

Un vial de la vacuna de Moderna, en una imatge d'arxiu
Un vial de la vacuna de Moderna, en una imatge d'arxiu / Dado Ruvic (Reuters)

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha recomanat aquest dijous que s'amplie la indicació de la vacuna contra la covid-19 de Moderna per al seu ús en xiquets de sis a onze anys.

La dosi serà inferior a la utilitzada en persones majors de dotze anys i s'administra en dues injeccions en la part superior del braç, amb un interval de quatre setmanes. Un estudi principal ha mostrat que la resposta immunitària a la dosi més baixa d’aquesta vacuna és comparable a l'observada amb la dosi més alta en joves de díhuit a vint-i-cinc anys, segons el nivell d'anticossos.

Els efectes secundaris més comuns són similars als dels majors de dotze anys. Entre ells, dolor, enrogiment i inflor al lloc de la injecció, a més de cansament, mal de cap, calfreds, nàusees, vòmits, inflamació o sensibilitat dels ganglis limfàtics davall del braç, febre i dolor muscular i articular. "Aquests efectes solen ser lleus o moderats i milloren al cap de pocs dies de la vacunació", ha aclarit l’EMA, que ha assegurat que els beneficis de la vacuna "superen els riscos de contagiar-se de covid greu".

En qualsevol cas, l'organisme regulador europeu ha aclarit que la seguretat i l'eficàcia de la vacuna "continuaran sent objecte d'un estret seguiment a mesura que s'utilitze en les campanyes de vacunació als estats membres de la UE”.

D'altra banda, segons ha anunciat Moderna, l’EMA també ha recomanat actualitzacions en l'ús de la vacuna. Ara, la dosi de reforç indicada per a persones de díhuit anys o més, es recomana almenys tres mesos després de la segona dosi. Aquest termini s'ha acurtat respecte a l'anteriorment aprovat, de sis mesos.

Els canvis també inclouen la possibilitat d'administrar una dosi de reforç heteròloga (mixta), després de completar la vacunació primària amb una altra vacuna autoritzada.

També et pot interessar

stats