L'EMA recomana extraure sis dosis de cada vial de la vacuna de Pfizer

L'Agència Europea del Medicament ha actualitzat aquest divendres el prospecte del preparat per a optimizar la vacunació.

Un sanitari italià prepara una de les dosis de la vacuna de Pfizer
Un sanitari italià prepara una de les dosis de la vacuna de Pfizer / Reuters

L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha actualitzat aquest divendres el prospecte de la vacuna contra la Covid-19 de Pfizer/BioNTech per a “aclarir” que cada vial d'aquest fàrmac conté, en realitat, suficients dosis com per a extraure'n sis injeccions, en lloc de les cinc recomanades fins ara.

Per a poder obtindre les sis dosis completes, l'EMA demana utilitzar per a l'extracció una xeringa de “baix volum mort” (de no més de 35 microlitres), i adverteix que “si s'utilitzen xeringues i agulles estàndards, és possible que no hi haja suficient vacuna per a extraure una sisena dosi d'un vial”.

Si segueixen aquestes recomanacions, els països de la Unió Europea podrien obtindre desenes de milers d'injeccions addicionals a les previstes inicialment, però, en cas de no obtindre la dosi completa d'un vial, els 0,3 mil·lilitres, el sanitari ha de rebutjar la resta del contingut.

“No ha d'haver-hi una combinació de diversos vials per a obtindre una dosi completa i qualsevol vacuna no utilitzada ha de rebutjar-se sis hores després de la dilució”, adverteix l'EMA sobre la possibilitat d'agrupar el contingut de diferents vials per a aconseguir els 0,3 mil·lilitres que es necessiten per a una injecció contra la Covid-19.

La Comissió Europea (CE) ha anunciat aquest divendres que ha aconseguit un acord per a adquirir fins a 300 milions de dosis addicionals de la vacuna de Pfizer/BioNTech, amb la qual cosa duplica el nombre de dosis ja signades per a vacunar els europeus, una compra que es produeix després de les crítiques creixents a Brussel·les per no haver-se proveït de més vacunes de Pfizer amb anterioritat, en ser el primer antídot de la Covid-19 aprovat a la Unió Europea (UE).

La vacuna de Pfizer és l'única que s'està utilitzant ara per ara a la UE, encara que dimecres passat, la Comissió, després d'una recomanació de l'EMA, va atorgar una llicència d'ús condicional a la vacuna desenvolupada per Moderna i s'espera que les primeres dosis comencen a repartir-se als països membres a partir de la setmana que ve.

Aquest divendres, l'EMA explicarà en un acte públic els detalls de la seua avaluació de la vacuna de Moderna que, igual que la de Pfizer, s'utilitzarà en dues dosis amb diverses setmanes de diferència per a poder immunitzar contra el SARS-CoV-2.

També et pot interessar

stats