L’EMA investiga tres possibles nous efectes secundaris de les vacunes de Pfizer i Moderna

Es tracta d’una reacció al·lèrgica a la pell i d'uns trastorns i una inflamació que afecten els renyons 

Un adolescent espera en una sala del punt de vacunació de Xátiva, situat en la Llar dels Jubilats
Un adolescent espera en una sala del punt de vacunació de Xàtiva, situat a la Llar del Jubilat / Europa Press

El Comité de Seguretat de l'Agència Europea del Medicament (EMA) investiga tres possibles nous efectes adversos de les vacunes ARNm contra la Covid-19, és a dir, les desenvolupades per Pfizer i Moderna. Segons detalla l'organisme regulador europeu, es tracta de l’eritema multiforme, la glomerulonefritis i la síndrome nefròtica.

L'eritema multiforme és una reacció d'hipersensibilitat al·lèrgica amb lesions cutànies redones que també pot afectar les membranes mucoses de les cavitats internes del cos. L’EMA ha registrat "un xicotet nombre de casos" notificats després de la vacunació amb Pfizer i Moderna. 

També s'ha iniciat l’avaluació de la glomerulonefritis, una inflamació dels diminuts filtres dels renyons, i la síndrome nefròtica, un trastorn renal que fa que els renyons perden massa proteïnes en l'orina. Segons l’EMA, els pacients afectats poden presentar orina sanguinolenta o espumosa, un edema o fatiga. Igual que en el cas anterior, s'ha registrat "un xicotet nombre de casos" notificats després de la vacunació amb Pfizer i Moderna.

Pel que fa a les vacunes contra la Covid i els trastorns menstruals, l’Agència ha explicat que no s’ha trobat fins ara cap relació causal. L'organisme regulador europeu ha ressaltat que els trastorns menstruals són "molt comuns i poden ocórrer sense una condició mèdica subjacent". "Les causes poden anar des de l'estrés i el cansament fins a condicions mèdiques subjacents, com els fibromes i l'endometriosi”, han matisat. 

També et pot interessar

stats