Què és l’efecte d'hivernacle i com hi impacta la producció de gasos massius?

Els gasos van començar a produir-se de manera intensiva a partir la revolució industrial

Què és l’efecte d'hivernacle i com hi impacta la producció de gasos massius? / À Punt NTC

Un hivernacle manté la temperatura. En agricultura, això afavoreix el creixement de les plantes i les protegeix de l'exterior. La instal·lació deixa entrar la radiació solar i una gran part d'aquesta ja no torna a eixir. 

El mateix efecte beneficiós passa a la Terra. L'atmosfera protegeix el planeta dels rajos solars i manté l'equilibri per a permetre la vida al nostre món. El problema és que una sèrie de gasos produïts massivament pels humans han incrementat en excés aquest efecte. 

Aquest augment, tal com explica Shamira Khodayar, directora de Climatologia i Meteorologia del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), està provocant que el calfament de la Terra no isca cap a l’exterior.

Aquests gasos van començar a produir-se de manera intensiva a partir l'inici de la revolució industrial. Els principals causants són el CO₂, el metà i l’òxid nitrós. Aquests dos últims, segons Khodayar, són “els grans oblidats” i es generen de la indústria, l’agricultura i els residus.

El compromís europeu, assumit per Espanya, és la reducció dels gasos d'efecte d'hivernacle en un 55% el 2030, respecte als nivells del 1990. Per a arribar a temps caldria accelerar moltíssim més el canvi de model econòmic que continua circulant a ritme del passat.

També et pot interessar

stats