L'efecte del canvi climàtic és el doble de ràpid a l'interior que al litoral

Les muntanyes valencianes de l'interior amb major valor ambiental pateixen de forma més acusada l'augment de la temperatura que les del litoral.

Reserva natural de les Gorges del Cabriol, a la comarca de la Plana d'Utiel-Requena
Reserva natural de les Gorges del Cabriol, a la comarca de la Plana d'Utiel-Requena / Europa Press

Les muntanyes valencianes de l'interior pateixen de forma més acusada l'augment de la temperatura pel canvi climàtic que les del litoral, segons diversos estudis sobre el canvi climàtic de la Universitat de València.

Les recerques analitzen l'impacte real que el canvi climàtic, i la seua repercussió en les temperatures i les precipitacions, ja està tenint a la Comunitat Valenciana des de mitjan segle passat fins a l'actualitat.

La principal aportació dels estudis és l'elevat detall espacial amb què s'estan cartografiant aquests canvis, gràcies a nous mètodes que permeten aprofitar la informació. Han donat a conéixer que s'ha produït una pèrdua destacable de les precipitacions hídricament aprofitables a les conques més interiors del Xúquer i del Segura.

Una altra revelació important és l'augment en la freqüència d'inversions tèrmiques nocturnes, relacionades amb temperatures altes als cims muntanyencs, situació que s'inverteix a les valls i les planes prelitorals, que queden fora de l'efecte urbà i que, d'aquesta manera, noten menys l'efecte del canvi climàtic tèrmic. 

Fins ara no s'havia pogut detectar el canvi climàtic més accelerat que s'està produint a les muntanyes. Ara, s'ha pogut quantificar. El resultat és que l'escalfament està resultant doblement ràpid a l'interior i a les zones altes que a la franja litoral (fins a tres vegades major en el cas de Gúdar i Javalambre).

Aquest mes de novembre registra un increment tèrmic de fins a 2,5 ºC a les zones més altes de l'interior, que arriba als 3 ºC a Gúdar i a Penyagolosa, com a cas més extrem. 

Els estudis han sigut elaborats pels departaments de Geografia i Física de la Universitat de València en col·laboració amb la Universitat d'Alacant.

També et pot interessar

stats