L'educació de 0 a 3 anys serà gratuïta i "amb llibertat d'elecció" el curs que ve

La Generalitat preveu triplicar l'oferta, s'oferiran 72.000 places, i duplicar el pressupost, que passarà a 160 milions, per a aconseguir la universalitat en la primera etapa educativa

El president, Carlos Mazón, i el conseller d'Educació, José Antonio Rovira, durant la constitució de la mesa permanent per a la universalitat de l'educació de zero a tres anys / À Punt NTC

El president de la Generalitat ha anunciat la gratuïtat total de l'educació infantil en l'etapa de zero a tres anys en el nou curs escolar, des de setembre del 2024. Serà a través d'un sistema mixt de col·laboració publicoprivada, que donarà "llibertat d'elecció" de centre als progenitors, "sense prejudicis si el centre és públic o privat" i amb pagament directe de la Generalitat a aquests per a reduir "al 90% la paperassa", en paraules de Carlos Mazón.

El nou sistema donarà flexibilitat a les famílies, si volen incorporar els fills menuts a mitjan curs. "La llibertat i la universalitat s'estenen d'una vegada; la capacitat d'elecció també (...) Anirà tot de colp, d'una volta (no per fases ni trams d'edat) des de setembre del 2024" ha assegurat el cap del Consell.

La Generalitat triplicarà l'oferta de places de zero a tres anys, que passaran de les 21.000 actuals a les 72.000 a "centres escolars, escoles públiques infantils i escoles infantils privades". Ja s'han iniciat les modificacions pressupostàries pertinents en els comptes públics per a fer-ho possible, mitjançant la injecció de 30,2 milions en concepte de recursos extraordinaris. L'aplicació de la mesura suposarà doblar el pressupost per a l'atenció educativa en aquest tram d'edat, que passarà en el curs regular de 87 a més de 160 milions, "l'aposta més gran que s'ha fet mai a la Comunitat Valenciana", segons ha subratllat el cap del Consell.

Mazón ha celebrat l'anunci com el compliment d'un "compromís electoral, personal i de govern" que segons ha subratllat "té a veure amb la conciliació, la corresponsabilitat, la capacitat de fixar població en zones despoblades, la justícia i la universalitat de tot el sistema educatiu". També ha destacat la contribució de la mesura a "eliminar les desigualtats" aportant "estabilitat" en la formació des de l'inici de l'activitat educativa.

El cap del Consell ha destacat la confirmació de la mesura en poc més de deu mesos des que va arribar al palau de la Generalitat. "M'hauria agradat que fora menys" ha matisat Mazón, que ha contraposat aquesta celeritat amb la fórmula del Botànic. "A ritme anterior hauríem tardat dues dècades a aconseguir la universalitat", ha manifestat.

La mesura l'ha confirmada en paral·lel a l'anunci de la creació d'una mesa permanent, per a supervisar-ne la implantació, de la qual participaran la Conselleria i les diferents entitats i associacions implicades. Se'ls facilitarà pròximament l'esborrany perquè facen les aportacions al decret que regularà la gratuïtat educativa dels zero als tres anys.

També et pot interessar

stats