Quina és l’edat de l’edifici on vius? El mapa del creixement urbà a les tres capitals valencianes

La visualització, creada pel geògraf e investigador Dominic Royé, mostra el creixement urbà segons l’edat dels edificis a partir de les dades de la Direcció General del Cadastre d’Espanya

Mapa del creixement urbà a la ciutat de València
Mapa del creixement urbà a la ciutat de València
Marta Galindo
21 de maig 2021 - 14:42

No, no es tracta d’una imatge d’una vidriera o d’un rosetó -com molts hem pensat al primer cop d’ull-. El que es pot veure en la imatge és el mapa del creixement urbà segons l’edat dels edificis a la ciutat de València, creat pel geògraf e investigador Dominic Royé a partir de les dades de la Direcció General del Cadastre d’Espanya

Aquest conjunt de dades, que s’actualitza cada sis mesos i que ofereix registres dels municipis de tot l’Estat a excepció del País Basc i Navarra, ja ho va fer servir Royé per primera vegada l’any 2018, quan va elaborar les primeres visualitzacions de diferents ciutats espanyoles.

Però no ha sigut fins recentment, i amb el mapa de la ciutat de València, quan el treball d’aquest natural de Grevenbroich (Alemanya) i professor a la Universitat de Santiago de Compostela s’ha fet viral a les xarxes. Royé, qui encara no es creu l'èxit del seu mapa, assegura que el dia que el va publicar "només tenia l'intenció de fer divulgació científica, com sempre".

València

En aquest mapa interactiu es possible explorar l’edat dels edificis a la ciutat de València en un radi de 2.5 quilòmetres des del centre de la ciutat. Els colors càlids corresponen a les èpoques més antigues, mentre que la gama de verds i blaus representen les construccions més modernes. Així, a un cop d'ull és possible veure com la ciutat ha crescut pràcticament en cercles concèntrics.

Dominic, que no recorda per què va triar València d'entre tantes altres ciutats, ens confessa que "és el mapa que més li va agradar per la morfologia urbana i l'equilibri de colors". I l’èxit ha sigut tal en Twitter, que Dominic ha decidit publicar també els mapes d’altres ciutats com ara Madrid, Barcelona, Málaga, Sevilla i Santiago de Compostela. 

I el que ha acabat passant es que, gràcies al tutorial de Royé sobre com crear els mapes d’altres ciutats a partir del seu codi, el fil de Twitter s’ha anat nodrint d’altres col·laboradors, que han decidit aportar el seu gra a aquesta manera tan estètica i original d’aproximar-nos al cadastre. Des d’À Punt també ens hem volgut sumar a aquesta iniciativa i hem creat els mapes de les ciutats d’Alacant i Castelló de la Plana.

Alacant

El mapa del creixement urbà a la ciutat d'Alacant
El mapa del creixement urbà a la ciutat d'Alacant / Marta Galindo

Navega pel mapa i explora l’edat dels edificis a la ciutat d'Alacant en un radi de 2.5 quilòmetres des del centre de la ciutat. 

Castelló de la Plana

El mapa del creixement urbà a Castelló de la Plana
El mapa del creixement urbà a Castelló de la Plana / Marta Galindo

També et pot interessar

stats