L'AVI destina 410.000 euros a noves mascaretes i pantalles amb additius naturals contra virus i bacteris

El projecte Dotmask de l'Agència Valenciana de la Innovació utilitza materials basats en compostos d'origen natural capaços de previndre infeccions i contagis

Les mascaretes i pantalles del programa Dotmask poden previndre infeccions i contagis per virus i bacteris, fins i tot d'aquells resistents als fàrmacs
Les mascaretes i pantalles del programa Dotmask poden previndre infeccions i contagis per virus i bacteris, fins i tot d'aquells resistents als fàrmacs / AVI

La Generalitat Valenciana, a través de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI), finança el desenvolupament de mascaretes i pantalles facials dotades amb propietats antimicrobianes capaces de previndre infeccions i contagis per virus i bacteris, fins i tot d'aquelles resistents als fàrmacs.

Per a això, s'estan explorant nous recobriments i plàstics obtinguts a partir d'extractes botànics que milloren els atributs dels actuals equips de protecció individual (EPI).

La iniciativa, batejada com a Dotmask, és un dels projectes estratègics en cooperació a què ha donat suport l'Agència amb un import de 410.000 euros en el marc de la seua última convocatòria d'ajudes en concurrència competitiva.

Està coordinada per l'empresa química Lamberti i compta amb la participació de l'Institut Tecnològic del Plàstic, Aimplas; l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital La Fe de València; la biotecnològica ADM Biópolis i l'empresa de fabricació de mascaretes ¡Airnatech.

El desenvolupament de materials amb capacitat antibacteriana i viricida respon a la necessitat de reduir la incidència de contagis provocats per patògens com el de la covid, que, amb freqüència, es transmeten principalment per via aèria.

Els virus i bacteris resulten especialment perillosos en entorns hospitalaris, on és més habitual que aquests microorganismes adquirisquen resistència als fàrmacs. Fins ara, els recobriments dissenyats com a mesura passiva de protecció empraven additius inorgànics basats en metalls.

No obstant això, aquesta composició presenta alguns inconvenients, com la propensió a la corrosió en determinats ambients, o el possible alliberament de ions actius, la qual cosa ha obert un debat sobre la seua potencial toxicitat, explica la Conselleria d'Innovació a través d'un comunicat.

Les substàncies extretes de plantes mantenen, en canvi, les mateixes propietats bactericides i viricides, amb l'avantatge que, en tractar-se de compostos d'origen natural, presenten un menor risc d'efectes secundaris, al·lèrgies o toxicitat, tant per a la persona usuària com per al medi ambient.

Precisament en aquesta direcció, el projecte Dotmask està desenvolupant materials basats en compostos fenòlics d'origen natural, l'activitat antimicrobiana del qual s'ha comprovat molt elevada, amb l'objectiu d'integrar-los en equips de protecció individual (EPI).

D'aquesta manera, es pretén aconseguir "una protecció altament eficaç enfront dels patògens, i s'aconsegueix una disminució significativa de la transmissió de malalties", subratllen.

També et pot interessar

stats