L'avanç de la restauració del palauet de Nolla a Meliana permet tornar a obrir al públic

El projecte de recuperació de l'edifici està present en el pavelló dedicat a Espanya en la Biennal de Venècia que s'acaba d'inaugurar

Imatge de la restauració del palauet de Nolla / À Punt NTC
Fèlix Tena
02 de juny 2021 - 22:53

A Meliana, a l'Horta Nord, ha acabat una nova fase de la restauració del palauet de Nolla. L'avanç de les obres ha permés obrir l'edifici novament a les visites del públic. La rellevància de la intervenció ha portat el projecte fins a la Biennal de Venècia. Allí, en el pavelló dedicat a Espanya, el públic podrà conéixer els detalls.

Al palauet, les parets i el terra de l'edifici servien com a exposició del mosaic Nolla, un producte molt valorat arreu del món fins ben entrat el segle XX a causa de la seua qualitat. Un singular edifici que forma part del paisatge de l'Horta des del segle XIX.

Aquests mosaics eren un producte de luxe de l'època. Els fabricaven a les naus que encara es conserven al costat del palau fins ben entrat el segle XX. Eren materials resistents amb un disseny versàtil, molt sol·licitat per les classes benestants.

Mostra de mosaic al Palauet de Nolla
Mostra de mosaic al Palauet de Nolla / À Punt NTC

Mosaic de Nolla per tot el món

Cristina Alonso, l'arquitecta municipal de Meliana, ha explicat que, per ser de tanta qualitat, hi ha molt de mosaic de Nolla a València, però també a la resta del món. Xavier Laumain, arquitecte responsable de la restauració, durant la visita a l'edifici ha mostrat a À Punt un disseny molt poc comú que, precisament, van triar per al terra de la Casa Batlló, dissenyada per Gaudí, a Barcelona.

Recentment, s'ha culminat una nova fase de la restauració del palauet. Josep Riera, l'alcalde de Meliana, ha explicat que han recuperat el valor d'aquest mosaic, rellevant "tant per a Meliana com per al conjunt del poble valencià, com que és un referent del naixement de la indústria valenciana".

El palauet de Nolla està obert novament a les visites del públic. Les reserves es poden fer en l'aplicació per a mòbil de l'Ajuntament de Meliana. La visita forma part d'un recorregut més extens per aquesta població de l'Horta Nord, el bressol del mosaic de Nolla.

També et pot interessar