L'autor de la pintada nazi al cementeri de Vinaròs és un veí amb antecedents

La Guàrdia Civil del municipi investiga la pintada apareguda al monument en memòria de les victimes dels camps d'extermini.

Pintada nazi al cementeri de Vinaròs
04 d'abril 2018 - 14:00

La investigació de la Guàrdia Civil de Vinaròs sobre l'esvàstica que va aparéixer pintada en el monument en memòria de les víctimes dels camps de concentració de Mauthausen i Gusen en el cementeri de la localitat se centra en un veí del poble, d'uns 40 anys i amb antecedents, segons han confirmat a À Punt Mèdia fonts pròximes al cas. L'atac, que es va cometre a plena llum del dia el 24 de març passat, es va gravar per les càmeres de seguretat del recinte, que mostren un home calb, cobert amb un tapaboques negre pintant la creu gammada en la placa commemorativa. 

L'Ajuntament s'ha vist obligat a substituir la placa feta malbé per una altra de nova, perquè no s'han pogut reparar del tot els desperfectes que va ocasionar l'atac malgra pesar que ho han intentat amb aigua a pressió i dissolvents. En el monument encara es percep la taca de l'esvàstica, pintada amb esprai roig. El cost de la substitució de la placa puja a uns 1.000 euros (985 euros més IVA), segons ha explicat el regidor d'Obres i Serveis, Guillem Alsina, que ha assegurat que el monument estarà llest per a la celebració, el pròxim 5 de maig, de l'homenatge a les víctimes de la comarca que van ser deportades als camps d'extermini de Mauthausen i Gusen.

No és la primera vegada que el memorial sofreix una agressió d'aquestes característiques. Fa mig any, ja es va produir una pintada similar però més xicoteta que no es va denunciar ni fer pública. Aleshores, l'Ajuntament va invertir 3.000 euros per a instal·lar unes càmeres de vigilància a les entrades i llocs sensibles del cementeri, memorial inclòs, que ara han permés gravar aquest segon atac i identificar-ne l'autor, que ara busca la Guàrdia Civil. A l'espera d'una confirmació oficial, el consistori sospita que es tracta de la mateixa persona, molesta per l'escassa publicitat que va rebre la primera agressió. "Ha anat a fer-se notar", indica Alsina.

Els agents de la Guàrdia Civil de Vinaròs que investiguen el cas treballen amb diverses hipòtesis i mantenen totes les línies d'investigació obertes, segons ha pogut confirmar À Punt Notícies

Atac aïllat

Atac aïllat

El memorial és una placa que recorda els veïns de la comarca del Baix Maestrat deportats als camps d'extermini de Mauthausen i Gusen acompanyat d'unes travesses que simulen la via del tren que arribava fins al recinte. El regidor insisteix en el fet que es tracta d'un atac aïllat i excepcional, ja que en el poble no s'havien donat mai agressions d'aquestes característiques més enllà d'alguns fets "poc importants i puntuals", indica Alsina. "Coses greus, no n'hem tingudes mai", ha afegit. 

Vinaròs celebra, entre el 5 d'abril i el 10 de maig, les III Jornades de la Memòria Històrica, que rememoraran els 80 anys de l'entrada de les tropes revoltades a Vinaròs i la batalla de l'Ebre, especialment "sagnant" en aquella zona, explica Alsina. En aquesta edició, s'ha ampliat el nombre d'activitats, que pugen a la vintena i inclouen des de conferències fins a trobades amb investigadors i exposicions.

També et pot interessar

stats