L’Audiència de València tomba el recurs que buscava anul·lar els papers de Zaplana

Aquests documents s’han considerat com el mapa de ruta del presumpte blanqueig de capitals del cas Erial.

Zaplana, en la Ciutat de la Justícia de València
Zaplana, en la Ciutat de la Justícia de València

Important revés judicial a l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana en el cas Erial. L’Audiència de València ha rebutjat el recurs que havia presentat la defensa per a aconseguir parar la causa judicial que hi ha contra ell i anul·lar la troballa d’uns documents amagats en un pis de València on havia viscut. 

Aquests documents estan considerats per la investigació com el mapa de ruta del presumpte blanqueig de capitals del cas Erial i una de les proves principals de la possible implicació de l’expresident de la Generalitat en aquesta presumpta trama corrupta. Els lletrats de Zaplana al·legaven que els papers es van trobar en un escorcoll policial vinculat al cas Taula i que, per tant, no es podien relacionar directament amb ell. Argumenten, a banda, que ja havia transcorregut ja bastant temps des que l’exdirigent popular havia abandonat el domicili. 

L’Audiència de València ha desestimat la petició i també ha acceptat les gravacions que van fer a Zaplana agents de l’UCO, la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, en un hotel de luxe de Madrid amb el que està considerat el seu testaferro en el cas, l’uruguaià Fernando Belhot. La defensa de l’expresident també buscava anul·lar aquestes escoltes.

Aquest nou doble revés judicial per a Zaplana arriba setmanes després que l’Audiència de València va desestimar també la petició d’anul·lar el testimoni de Fernando Belhot mateix, en què reconeixia haver mogut, a través de societats pantalla, vora set milions d’euros de l’expresident valencià. 

Eduardo Zaplana està considerat el presumpte cap d’una trama que suposadament va cobrar vora onze milions d’euros procedents de comissions en les adjudicacions de les ITV i del Pla Eòlic de la Generalitat entre 1997 i 2003. L’investiguen pels possibles delictes de malversació, prevaricació i suborn. A més, va passar huit mesos en presó després que el detingueren fa poc més d’un any.

També et pot interessar

stats