L’Audiència Nacional processa per corrupció familiars del president sirià al-Assad a Espanya

Segons el jutge, formen part d’una trama que des dels anys 80 va blanquejar "fons sostrets del tresor nacional sirià".

El president de Síria, Bashar al-Assad
El president de Síria, Bashar al-Assad / Efe

L'Audiència Nacional espanyola ha processat un oncle del president sirià, Bashar al-Assad, en concret Rifaat al-Assad, i les seues dues dones i huit dels seus fills per, suposadament, blanquejar més de 600 milions d'euros “sostrets” de Síria, sobretot amb la compra d'immobles a la Costa del Sol (sud d'Espanya).

El jutge José de la Mata ha processat tres presumptes testaferros que formarien part d’una xarxa amb la qual, segons el magistrat, aquesta trama es va dedicar des dels anys 80 a “ocultar, transformar i blanquejar” en diferents països europeus “fons il·lícitament robats del tresor nacional sirià”.

A banda del blanqueig, en el seu acte el jutge els imputa un delicte d'associació il·lícita o pertinença a organització criminal, que s'ha servit de paradisos fiscals i de centenars de societats administrades per la família, així com de testaferros, fins que s'ha produït el bloqueig de la seua activitat, tant a Espanya com en altres països europeus.

Rifaat al-Assad va marxar de Síria el 1984 i s'hauria posat d’acord amb el seu germà, el llavors president del país, Hafez al-Assad, per a exhaurir el tresor nacional, de manera que s'hauria emportat al voltant de 300 milions de dòlars.

Les primeres adquisicions dels al-Assad a Espanya se situen el 1986, amb la compra de 244 places de garatge a través d'una societat gibraltarenya. Els diners malversats de Síria els va anar invertint en immobles i negocis de Màlaga, especialment en punts estratègics de la Costa del Sol, una destinació freqüentada per molts milionaris àrabs, que tenen en aquesta zona turística nombroses propietats immobiliàries.

La investigació judicial li atribueix a Espanya 507 propietats per valor de 695 milions d'euros.

També et pot interessar

stats