L'Audiència Nacional obri juí a Olivas i exdirectius de Bancaixa i Banc de València per irregularitats en negocis immobiliaris

La fiscalia demana 6 anys de presó per a l'expresident de la Generalitat

José Luis Olivas
José Luis Olivas / Europa Press

El jutge de l'Audiència Nacional Diego de Egea ha obert juí oral a 48 persones. Entre ells hi ha directius de Bancaixa i el Banc de València, com ara l'expresident de les dues entitats, i també expresident de la Generalitat, José Luis Olivas, a més d'empresaris. Els acusen per presumptes irregularitats en inversions immobiliàries a través del Grup Grand Coral a Mèxic. El magistrat imposa fiances de responsabilitat civil que sumen més de 1.437 milions d'euros. Va ser la magistrada Carmen Lamela la que va processar les 48 persones el mes d'agost i ara De Egea es fa càrrec del jutjat central d'instrucció número 3 fins que se'n nomene un nou titular.

Es tracta de l'expresident de Bancaixa i el Banc de València, José Luis Olivas (que també va presidir la Generalitat entre els anys 2002 i 2003), els exdirectors generals Aurelio Izquierdo i José Fernando García de la Checa i l'exconseller delegat de Banc de València, Domingo Parra. El magistrat també obri juí als empresaris Juan Vicente Ferri i José Salvador Baldó, entre altres. 

Tots ells, juntament amb la resta d'investigats, hauran de presentar en un termini  24 hores la quantitat de 639.268.905 euros amb la finalitat d'assegurar les presumptes responsabilitats civils que els pogueren imposar de manera conjunta i solidària.

La fiscalia demana per a Parra i Izquierdo 12 anys de presó pels presumptes delictes d'apropiació indeguda i blanqueig de capitals, els mateixos que per als empresaris Ferri, Baldó i Poch, mentre que a Olivas li atribueix només el primer dels delictes i sol·licita per a ell 6 anys de presó. Per als altres 42 processaments, el ministeri públic demana penes que oscil·len entre 2 i 6 anys de presó.

"Una autèntica operativa de desfalc"

De Egea envia a judici els 48 exdirectius ja que els considera responsables d'un delicte societari continuat en la modalitat d'administració deslleial de gestió fraudulenta del patrimoni social o d'apropiació indeguda i d'un delicte de blanqueig de capitals.

Segons el relat dels fets realitzat per la magistrada Lamela, van participar en inversions immobiliàries a Baixa Califòrnia i a la Rivera Maia, a Mèxic, a través del Grup Grand Coral. Segons la jutgessa, "els màxims dirigents de Bancaixa i el Banc de València van permetre, en uns casos, i van afavorir en uns altres, una autèntica operativa de desfalc de les entitats que, de manera injustificada, va anar a parar a les mans dels socis hotelers Juan Ferri, José Baldó i Juan Poch". Aquests beneficis sumen al voltant de 170 milions d'euros.

En aquell moment, les entitats estaven presidides per Olivas, els directors generals eren Aurelio Izquierdo i José Fernando García de la Checa i el conseller delegat de Banc de València, Domingo Parra, tots ells processats.

També et pot interessar

stats