L’Audiència Nacional obri judici oral contra Iberdrola Generación i quatre directius per incrementar el preu de la llum durant 2013

Els directius s’enfronten a penes de dos anys de presó, mentre que per a Iberdrola es vol imposar una multa de 84.891.272 euros

Imatge d'arxiu de la Torre Iberdrola
Imatge d'arxiu de la Torre Iberdrola / Shutterstock

El jutge de l’Audiència Nacional, Ismael Moreno, ha acordat l’obertura del judici oral a Iberdrola Generació i quatre directius en considerar que el 2013 la companyia va posar en funcionament un sistema per a incrementar el preu de l’energia.

Concretament, el jutge considera que per a aconseguir un major preu en el mercat elèctric van augmentar el preu de les ofertes d’energia elèctrica corresponent a les centrals hidràuliques de Duero, Sil i Tajo entre novembre i desembre de 2013. 

Aquesta decisió va ser adoptada, argumenta Moreno, per l’equip directiu d’Iberdrola, format pel director de Gestió d’Energia, Ángel Chiarri Toscano; el responsable d’Optimització, Gestió de Recursos i Trading, Gregorio Relaño Cobián; el responsable de Gestió d’Actius, José Luis Rapún Jiménez; i Javier Paradinas Zorilla, responsable de Mercats a Curt Termini i Generació Global.

La Fiscalia sol·licita, per als quatre directius, la pena de dos anys  de presó, amb inhabilitació especial per a treball o càrrec públic, professió, ofici, indústria i comerç relacionat amb la generació o comercialització d’energia elèctrica. A més, també sol·licita una multa de dotze mesos amb una quota diària de 400 euros, amb responsabilitat social subsidiaria en cas d’impagament, que seria d’un dia de privació de llibertat per cada dues quotes diàries no satisfetes. El Ministeri Públic demana que s’impose a Iberdrola Generació una multa de 84.891.272 euros, així com un decomís dels guanys obtinguts.

Un sistema ideat per a augmentar el preu

En la resolució, l'instructor detalla que Iberdrola va infringir "l'orde de mèrit de les centrals en el despatx de producció va provocar la reducció de generació elèctrica de les centrals hidràuliques de Duero, Sil i Tajo. Com a conseqüència, les operacions de compra s’uniren amb l'energia procedent de les centrals de cicle combinat, de cost superior i en un rang de preus més elevat situat entre els 80/90 €/MWh enfront de la mitjana de preus de l'energia provinent de les centrals hidràuliques situada en 45/55 €/MWh".

Va ser a partir del 24 de desembre de 2013, quan "el canvi de les condicions meteorològiques per fortes borrasques i vent va provocar la reducció del preu de l'energia per la important aportació de les fonts renovables".

Només en aquest període la companyia va despatxar un total de 2.965.779 MW, "que van reportar un benefici de 21.222.818 euros", la qual cosa hauria provocat perjudicis a diferents comercialitzadores d'aquesta energia i a persones físiques.

Manté en llibertat els quatre directius

El jutge, que manté la situació de llibertat dels directius, els dona un termini de deu dies per a presentar el seu escrit de defensa enfront de l'acusació particular exercida per l'Associació de Consumidors i Usuaris Consumidors en Acció.

A més, imposa a cadascun dels directius la prestació d'una fiança per un import total de 107.534.666 euros. En concret, 194.666 euros per a garantir el pagament de les multes i 107.340.000 euros per a garantir el pagament de les responsabilitats civils.

Aquest últim import serviria "d'indemnització a les comercialitzadores d'energia elèctrica i a la resta de persones físiques i jurídiques que acrediten, com a consumidors finals d'energia elèctrica o garants dels preus de l'energia, haver sofert o veure's afectats per l'increment els preus de l'energia en el període de 30 de novembre a 23 de desembre de 2013".

També et pot interessar

stats